Scrasnitul din dinti noaptea poarta denumirea de bruxism si poate conduce la o serie de complicatii pe termen lung, insa de cele mai multe ori ramane neidentificat o perioada lunga de timp. Iata din ce cauze apare, cum se trateaza si alte informatii pe care trebuie sa le cunosti despre aceasta problema.
Ce este scrasnitul din dinti noaptea
Prima data cand il vei auzi ti se va parea ciudat, mai ales ca sunetul asociat este destul de puternic. Scrasnirea din dinti sau bruxismul constituie un obicei extrem de comun in randul copiilor, in special in randul celor sub varsta de 11 ani; uneori este considerat un comportament normal. Doar cand cauzeaza erodare profunda la nivelul dintilor, durere sau probleme in somn poate sa ingrijoreze parintele. Cauzele nu sunt inca pe deplin intelese (desi stresul psihologic pare sa joace un rol semnificativ in aparitia sa), iar tratamentul poate sa difere, de la un specialist la altul.
Termenul brusxism province din cuvantul grecesc brychein, derivat din ebryxa (a scrasni din dinti); a fost prima data folosit in anul 1931 pentru a descrie apropierea involuntara, excesiva, inclestarea sau frecarea dintilor. Recent a fost incadrat in functie de momentul aparitiei drept activitate parafunctionala diurna (in timpul zilei) sau nocturna (in timpul noptii), fiind vorba despre miscari ale dintilor si ale maxilarului care nu sunt neaparat utile in activitatea functionala (mestecat, vorbit sau inghitit), de exemplu.
Fortele repetitive parafunctionale pot afecta dintii atunci cand se manifesta prin intermediul acestor obiceiuri inconstiente.
Copiii in special sunt predispusi unor astfel de obiceiuri, fara a fi constienti, precum rosul unghiilor si suptul degetului. Atunci cand scrasnirea dintilor apare in perioada de trezire implica o stare de constienta si poate fi observata in special in situatii stresante sau in perioade de concentrare intensa; poate fi oprit prin atragerea atentiei, spre deosebire de forma nocturna.
Simptomele pe care le poti observa in plus sunt: acuze frecvente de dureri de cap, dinti si gingii lezate, dureri la nivelul muschilor mandibulari in special dimineata, sensibilitate neobisnuita a dintilor la cald si rece.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole