Bolboroselile in burta la copil apar cel mai adesea din motive banale, precum procesul de digestie alimentara. Exista insa și o serie de motive mai serioase care pot sa se ascunda in spatele acestor zgomote deranjante. Iata care sunt și ce tratament necesita.
Bolboroseli in burta normale
Bolboroselile in burta la copil, sau borborismul in termeni medicali, pot fi descrise drept un sunet galgait sau chiorait in stomac. Ele apar la nivelul stomacului și intestinelor și constituieun aspect normal ce tine de fiziologia gastrointestinala, insa uneori sunt cu adevarat deranjante și jenante. In majoritatea situatiilor, aceste bolboroseli nu pot fi percepute de urechea umana; cand apare senzatia de foame sau dupa masa, sunetele pot sa se auda destul de puternic; este dificil de izolat cauza exacta pentru fiecare tip de sunet.
Motivele cele mai frecvente care se ascund in spatele bolboroselilor din burta sunt: tranzitul alimentelor și al chimului gastric prin tractul gastrointestinal odata cu contractiile musculare ale peretelui gastrointestinal, gazele stomacale și intestinale (produse de digestia chimica și actiunea bacteriana), alimente indigerabile și substante dure in intestine. Sunetele puternice și excesive (hiperactive și sonore) trebuie investigate, in special daca persista și sunt insotite de alte simptome (ragaieli, flatulenta, durere abdominala, balonare abdominala sau modificari in tranzitul intestinal – diaree sau constipatie).
Cauze pentru bolboroseli in burta la copil
In principiu, zgomotele puternice și hiperactive ale stomacului pot fi atribuite urmatoarelor cauze: hipermotilitate intestinala (mișcare excesiva), obstructie partiala a intestinului, un nivel excesiv de gaze in intestine, un nivel excesiv de lichide in intestine, indigestie sau malabsorbtie.
Hipermotilitate intestinala – apare cand mecanismul peristaltic al stomacului și al intestinelor este hiperactiv. Alimentele sunt framantate și impinse prin intestin intr-un ritm rapid. Digestia poate fi de asemenea afectata. Hipermotilitatea este adesea asociata cu diareea și poate avea la baza cauze precum: infectie (gastroenterita infectioasa), iritatie chimica (toxine din intoxicatie alimentara sau substante otravitoare ingerate), iritatie functionala (sindromul colonului iritabil predominant diareic), fizio-somatic (anxietate, stres, teama și alte emotii puternice), alergie (alimentara).
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole