9. Suflarea nasului
Cand se recomanda: de la 2 ani in sus
Cum ajuta:
Un nas curat, fara acumulari si secretii, imbunatateste respiratia micutului si il ajuta sa doarma mai bine.
Ai nevoie de:
O cutie sau un pachet de servetele nazale, de preferat umede.
Ce sa faci:
Invata-ti puiul cum sa-si sufle corect nasucul. Unii copii reusesc sa deprinda tehnica abia pe la 4 ani, insa multi sunt pregatiti sa invete inca de la 2 anisori. Arata-i cum sa acopere mai intai o nara cu degetul si sa sufle cu cealalta. De asemenea, explica-i ca trebuie sa sufle usor, pentru ca altfel il pot durea urechile.
Foarte importanta este si igiena, asa ca invata-l sa arunce la gunoi servetelul folosit si sa se spele apoi pe maini. In plus, trebuie sa ai grija sa nu duca mana la ochi inainte de a se spala, pentru ca microbii din nasuc ii pot provoca o infectie oculara. Nu in ultimul rand, daca i se irita narile de la servetele, nu uita sa ii aplici un unguent calmant.
10. Irigarile nazale
Cand se recomanda: de la 4 ani in sus
Cum ajuta:
Irigarile nazale cu solutie salina sau cu apa distilata elibereaza caile respiratorii, hidrateaza mucoasa nazala si curata secretiile.
Ai nevoie de:
– Un vas special pentru irigari nazale – seamana cu un fel de stropitoare de gradina si este facut din ceramica sau din metal. Poti cumpara un asemenea vas de la farmacie sau dintr-un magazin naturist.
– Apa distilata – o gasesti tot la farmacie, sau poti folosi apa de la robinet, pe care s-o fierbi 3-5 minute, apoi s-o racesti pana ramane calduta. Atentie: Nu folosi apa de robinet netratata; chiar daca poate fi bauta fara probleme, pentru ca acizii gastrici distrug microorganismele pe care le contine, ele pot supravietui in caile nazale, unde pot provoca infectii serioase.
– Solutie salina – vezi mai sus cum sa o prepari acasa.
Ce sa faci:
Deasupra chiuvetei, arata-i micutului sa stea cu capul inclinat intr-o parte si introdu ciocul vasului in nara pozitionata deasupra, lasand apa sa curga dintr-o nara in cealalta. Va fi nevoie sa incerci cu rabdare si de mai multe ori pana cand puiul tau se obisnuieste cu senzatia. Desigur, trebuie sa-i spui sa respire pe gura cat dureaza operatiunea. E indicat sa ii arati cum se face mai intai la tine, ca sa nu se sperie cand apa va incepe sa curga.
Precautii:
Nu forta copilul daca nu doreste sa faca irigari nazale. Procedura nu e una dureroasa, dar senzatia poate fi ciudata sau chiar neplacuta, mai ales la inceput. Iar daca micutul e speriat si se zbate, e posibil sa ii ranesti narile. E foarte important ca puiul tau sa fie suficient de mare pentru a face irigari nazale si, de asemenea, sa fie cooperant.
11. Gargara cu apa sarata
Cand se recomanda: de la 4 ani in sus
Cum ajuta:
Gargara cu apa sarata este un vechi remediu casnic pentru durerile in gat. In plus, ajuta la eliminarea mucozitatilor (flegmei).
Ai nevoie de:
Apa calda cu sare – dizolva ½ de lingurita de sare intr-un pahar cu apa calda, in care poti sa adaugi si un strop de lamaie.
Ce sa faci:
Cand cel mic e bolnavior, invata-l sa faca gargara cu apa sarata de 3-4 ori pe zi. Totusi, copilul trebuie sa fie suficient de mare pentru a reusi sa fac asta de unul singur si, bineinteles, sa vrea. Nu il forta sa faca gargara daca vezi ca nu il ajuta prea mult.
Cum il poti invata:
– Exerseaza mai intai cu apa simpla.
– Arata-i sa ridice capul si sa tina apa in gura, in spatele gatului, fara sa o inghita.
– Odata ce s-a deprins cu tehnica, invata-l cum se face gargara. Obisnuieste-l sa scuipe apoi apa in chiuveta, si nu sa o inghita.
Autor: Alexandra NEDELCU
Imagine de Myriam Zilles de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?