Enterocolita la copii este o afectiune a tractului digestiv, determinata de infectii cu bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziti Printre acestia se numara: salmonela, Ecoli, enterovirusuri, rotavirusuri, adenovirusuri, candida (in special la cei care au primit tratamente indelungate cu antibiotice), giardia etc.
Enterocolita la copii – Cauze
Desi sezonul de vara-toamna este asociat de cele mai multe ori cu cazurile de enterocolita, exista si agenti infectiosi care se manifesta cu preponderenta iarna (rotavirusurile sau virusul Norwalk). Enterocolita in randul copiilor este un fenomen des intalnit din mai multe cauze. De exemplu, spalarea mainilor nu se face temeinic. Copiii baga diverse lucruri in gura. Cei inscrisi in colectivitate sunt si mai predispusi.
Copilul se poate infesta daca mananca alimente sau bea apa contaminate. Dupa cum la fel de “vinovate” pot fi si tacamurile infestate.
Enterocolita la copii – Simptome
Simptomele pot aparea dupa cateva ore de la infestare sau chiar la cateva zile, in functie de agentul care a determinat infestarea. Lipsa poftei de mancare ar trebui sa fie primul indiciu ca ceva nu este in ordine.Un copil cu enterocolita poate avea diaree, varsaturi, dureri abdominale, febra, frisoare, stare generala alterata. Nu este neaparat ca un copil sa manifeste toate simptomele simultan. In functie de gravitatea bolii, pot aparea unul, doua sau mai multe simptome.
Enterocolitele sunt periculoase nu numai din cauza virusurilor, bacteriilor si parazitilor care le declanseaza, ci si din cauza urmarilor de durata ale infectiei. In special la bebelusi poate fi afectat sistemul digestiv si se pot ramane cu sensibilitate pentru durata intregii vieti.
Alte efecte majore ale enterocolitei sunt deshidratarea si malnutritia.
Cum tratam enterocolitele copiilor
Doctorul trebuie alertat daca copilul vomita mai mult de doua zile la rand, are scaune cu sange si este agitat excesiv. De asemenea, trebuie urmate indicatiile medicului in cazul in care febra copilului depaseste 38 de grade Celsius si cand se instaleaza semne ale deshidratarii (urinari mai rare de una la 6 ore, ochi infundati, piele uscata, sete excesiva, buze uscate, plans fara lacrimi, piele palida).
Daca deshidratarea este la un nivel ridicat, medicul poate recomanda rehidratarea intravenoasa. De asemenea, daca enterocolita este generata de o bacterie se poate administra, la recomandarea medicului, un antibiotic. In cazul in care enterocolita este virala ea isi va face de cap, ca orice infectie virala. NU dati copilului medicamente anti-diareice. Nu veti face altceva decat sa-i prelungiti boala. In plus, pot aparea efecte adverse. In caz de febra puteti sa-i administrati acetaminofen sau ibuprofen, insa doar daca v-ati sfatuit inainte cu medicului.
Deshidratarea ar trebui sa fie insa preocuparea majora a parintilor. Pentru a mentine copilul hidratat dati-i sa bea apa plata, ceai neindulcit, zema de orez, supa de morcovi. Evitati sucurile, apa minerala. Aceste lichide inrautatesc situatia.
In ceea ce priveste regimul alimentar, trebuie evitate fructele si legumele crude, lactatele si prajelile. Se pot consuma orez fiert, branza proaspata, supa de zarzavat strecurata, carne fiarta. Regimul trebuie mentinut inca doua-trei zile dupa disparitia simptomelor.
Enterocolita la copii – Prevenire
Singura forma de prevenire a enterocolitelor este respectarea normelor de igiena personala: spalat pe maini inainte de fiecare masa, spalarea temeinica a alimentelor care nu se proceseaza termic, spalarea si dezinfectarea farfuriilor si tacamurilor, consumul de apa potabila necontaminata si curatarea veselei cu apa din surse sigure, necontaminate.
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua