Totul despre prima menstruatie la fete - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Totul despre prima menstruatie la fete

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Totul despre prima menstruatie la fete
Prima menstruatie la fete - mama fiica - adolescenti - menstruatie - sfatulparintilor.ro - pixabay_com
Credit foto: Imagine de Jackie Ramirez de la Pixabay

Prima menstruatie la fete. Aparitia menstruatiei este un stadiu important al pubertatii la fete. Este unul dintre semnele ca fetita ta se transforma, incet, dar sigur, in femeie. Aparitia menstruatiei poate fi foarte o perioada foarte confuza. Unele fete isi doresc ca acest lucru sa se intample mai devreme, altele se tem si devin anxioase. Intreg procesul de reproductie feminina este privit ca un mister pentru ca nu multi vor sa-l descifreze.

Fetele incep sa intre in pubertate in jurul varstei de 8-13 ani. Corpul si mintea lor incep sa se modifice, hormonii incep si ei sa lucreze si duc la cresterea si dezvoltarea sanilor. Din momentul in care incep sa se dezvolte sanii mai pot trece aproximativ doi ani pana cand fetele pot avea prima menstruatie. Cu aproximativ 6 luni inainte de prima menstruatie, pot aparea scurgeri vaginale limpezi. Acest lucru este normal si nu trebuie sa te ingrijoreze. Mai putin in cazul in care aceste scurgeri sunt urat mirositoare si sunt insotite de mancarimi.

Citeste si: Cum sa vorbesti cu fiica ta despre prima menstruatie

Prima menstruatie la fete. Sistemul reproductiv feminin

Fetitele se nasc cu ovare, trompe uterine si uter. Ovarele contin mii de ovule. Muschii uterini sunt foarte puternici si sunt capabili sa se intinda pentru a putea sustine dezvoltarea unui fetus si sa-l impinga afara in timpul travaliului.

Cand incepe pubertatea, glanda pituitara elibereaza hormoni care stimuleaza ovarele sa produca estrogen si progesteron. Acesti hormoni aduc alte modificari in corpul fetei, inclusiv maturizarea fizica si emotionala. Ovulatia incepe sa se produca, iar inainte de eliberarea ovulului, estrogenul stimuleaza uterul sa se pregateasca pentru o eventuala sarcina. Asa apare captuseala uterina suplimentara, compusa din straturi de tesut si sange in plus. In cazul in care ovulul este fecundat, el calatoreste prin trompa uterina spre uter, unde se prinde de captuseala uterina si se dezvolta.

Daca ovulul nu este fecundat, toata acea captuseala suplimentara trebuie eliminata prin vagin. Aceasta este menstruatia.

Acest ciclu se intampla lunar, pana cand femeia ajunge la menopauza si nu se mai elibereaza ovule. Desigur, excepitia este perioada in care femeia este insarcinata.

Te mai poate interesa: Menstruatia la adolescente. Cand e cazul sa te ingrijorezi

Prima menstruatie la fete. Cat de des apare menstruatia la fete?

Fiecare fata se dezvolta in ritmul ei si daca la unele fete prima menstruatie poate aparea la 10 ani sau mai devreme, la altele pot aparea la 15 ani sau dupa. Timpul scurs intre menstruatii se numeste ciclu menstrual (acesta se masoara incepand de la startul primei menstruatii si pana la startul celei de-a doua menstruatii). La unele fete acest ciclu este de 28 de zile, altele il au de 24 de zile, iar altele de 30 de zile. Ciclurile menstruale neregulate sunt foarte comune in randul fetelor. Corpul lor are nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui cu aceste modificari. Ciclul poate deveni regulat dupa unu-doi ani de la aparitia primei menstruatii. Sunt, insa, fete, care vor avea cicluri neregulate si la maturitate.

Pe masura ce fetele cresc, ele se vor obisnuit cu particularitatile ciclului lor menstrual, vor incepe sa se cunoasca si sa “simta” cand va veni  urmatoarea menstruatie. Totusi, este indicat ca datele de menstruatie sa fie insemnate intr-un calendar, pentru a avea o imagine de asamblu asupra ciclului.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 11/02/2024