Soc anafilactic. Informatii importante pentru parinti - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Soc anafilactic. Informatii importante pentru parinti

soc anafilactic

Substantele care pot cauza anafilaxie

Exista mai multe tipuri de alergeni care pot declansa simptome de soc anafilactic. Cele mai frecvente sunt urmatoarele:
alimente alergenice – alune, arahide, nuci, migdale, crustacee (creveti, homar), peste, lapte, oua, grau;
antibiotice, inclusiv amoxicilina (un medicament des utilizat);
intepaturile de insecte – albine, viespi, bondari, furnici;
latex-ul – folosit adesea la fabricarea unor obiecte sanitare;
conservantii si colorantii alimentari

Ce sa faci cand bebe are o reactie alergica grava

Daca puiul tau respira greu sau lesina (mai ales cand stii sigur ca a fost expus la una dintre substantele de mai sus), suna imediat la 112 si cere asistenta medicala de urgenta. Pana vine ambulanta, intinde-l pe pat sau pe jos si pune-i niste perne sub picioare ca sa i le tii ridicate – acest lucru reduce riscul de a intra in soc. Intre timp, incearca sa il linistesti (e important ca si tu sa ramai calma), vorbeste cu el in continuu si spune-i ca o sa se faca bine.

Sub nicio forma sa NU administrezi antihistaminice unui bebelus mai mic de 6 luni.

Chiar daca e mai marisor, nu ii da astfel de pastile daca vezi ca nu poate respira sau are gatul umflat, pentru ca se poate ineca din cauza lor. In momentul in care soseste echipajul de urgenta, nu incerca sa intervii ca sa ii ajuti, ci lasa-i sa-si faca treaba.

Cel mai probabil, iti vor trata micutul pe loc, facandu-i o injectie cu epinefrina, care va opri reactia alergica in cateva minute (epinefrina ajuta inima sa bata mai puternic, relaxeaza muschii aparatului respirator, reduce inflamatiile si imbunatateste tonusul vaselor de sange, crescand fluxul sanguin catre organele vitale din corp – inima si creierul).

Apoi, iti vor duce bebelusul la spital, pentru a fi examinat si a se vedea daca exista reactii alergice intarziate. Acolo, medicii iti vor putea spune ce substanta a provocat reactia si iti vor da o trimitere catre un alergolog, unde sa-ti poti duce copilul pentru un consult ulterior.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 28/01/2021