Rolul tatalui in dezvoltarea copilului este fundamental, iar jocul este o parte importanta din tot acest proces lung si plin de provocari.
La editia a doua a Modern Dad’s Challenges, pe 7 iunie, am discutat impreuna cu invitatii nostri despre “Psihologia jocului tata-copil”. Timpul petrecut de tati impreuna cu cei mici contribuie la dezvoltarea normala a acestora, la maturizarea psihologica, cognitiva si emotionala, la formarea personalitatii copilului si la performantele lui academice.
“Pentru a fi in amintirile copiiilor tăi maine, trebuie sa te afli in viata lor azi”, spunea Barbara Johnson. Exact despre prezenta tatilor in viata copiilor si implicarea lor prin joc am povestit pe larg la editia a doua a Modern Dad’s Challenges.
Psihologul Cristiana Haica le-a explicat participantilor de ce este important sa fie in viata copilului inca de cand s-au nascut si ce tipuri de jocuri sunt potrivite in relatia cu copilul fata si copilul baiat. Cceea ce invata in copilarie copilul se face cu ajutorul jocului. Cand ne jucam cu o fetita nu uitam sa-i spunem cat de mult o apreciem, cat de mult o respectam pentru un anumit lucru pe care l-a facut. Un baiat are nevoie de mai mult dinamism, prin urmare jocurile pentru baieti pot fi un pic mai dinamice”, afirma Dr. Haica.
Ne-am oprit putin si asupra subiectului “rolul jocului in dezvoltarea cognitiv-emotionala a copilui”. Adriana Mitu, Partenting Trainer si autoare a mai multor carti de parenting, printre care si a unor pachete terapeutice, ne-a fost profesor in aceasta incursiune.“Jocul nu este doar o cale de relaxare pentru copil. Jocul este modul prin care el invata, integreaza anumite experiente, descarca emotiile acumulate si se conecteaza cu parintele. Jocul este calea prin care copilul se dezvolta atat cognitiv, cat si emotional. Cele mai eficiente jocuri sunt cele simple, dar adaptate pentru fiecare situatie si copil in parte, asa ca tatal are nevoie sa fie inventiv si spontan. Iar poate cel mai important lucru este starea de prezenta a tatalui, sa fie acolo nu doar fizic, dar si emotional, sa patrunda in universul copilului.”
Ulterior, ne-am “coborat” pentru cateva minute la mintea copiilor si ne-am adus aminte cum e sa fii din nou copil, impreuna cu Leon Magdan, Profesorul de Joaca Itsy Bitsy.“Atunci cand ne jucam cu cei mici, se spune ca trebuie sa ne coboram la nivelul lor. Eu cred tocmai invers: cand ne jucam cu cei mici, ca sa fie o joaca adevarata, frumoasa si buna, trebuie sa ne ridicam la nivelul lor! De fapt, oamenii mari au ce invata de la cei mici: cum sa fie iar copii! Ce inseamna sa fii copil? Sa te bucuri de fiecare clipa, de tot si de toate, inseamna sa fii mereu curios, sa uiti cu usurinta orice suparare, sa vezi lumea mai buna decat este, sa iubesti neconditionat, inseamna sa traiesti cu adevarat! Asa ca va invit sa copilarim impreuna, alaturi de copiii nostri, la orice varsta!”.
Siguranta copilului in timpul jocului este un subiect delicat si foare important, pe care l-am dezvoltat impreuna cu Ana Maita, Consilier pentru Drepturile Mamelor, Asociatia SAMAS. Ana le-a explicat tatilor despre principiile simple de siguranta si cum se pot juca cu cei mici astfel incat aceasta activitate sa fie placuta si plina de culoare. “Desi perceptia generala este ca tatii nu prea au cu se sa se joace cu copiii lor in primele luni de viata, studiile arata ca, dimpotriva, joaca tatilor cu bebelusii trebuie sa inceapa inca de la nastere – bebelusii vor experimenta apropierea de tatii lor prin atingere, miros si sunet si se vor bucura la maxim de dragostea, protectia si distractia speciale pe care numai un tata le poate oferi. Daca taticii vor invata cateva principii simple de siguranta despre cum sa tina corect un nou-nascut si cum sa evite miscarile riscante (cum ar fi zdruncinarea bebelusului), atunci joaca poate incepe de la nastere, punand astfel baza unei relatii binefacatoare pentru intreaga familie (pentru ca da, cand tati se joaca cu cei mici, mami isi mai trage sufletul). La cursurile SAMAS taticii invata exact aceste informatii extrem de practice si de utile. Pentru ca vrem sa fie simplu, sigur si firesc sa inceapa joaca cu bebelusii inca din prima clipa.”
Pentru ca deja ne bucuram de vreme buna si petrecem foarte mult timp afara cu cei mici, am povestit putin si despre jocurile in natura. Profesor ne-a fost Ioana Saidel, Asistent educator Montessori grupa de varsta 0-3 ani, Managing Partner Kindi Center. Sfatul Ioanei pentru tati a fost: “invatati-va copiii sa descopere natura din jurul lor, ce le poate deveni invatator de nadejde pentru toata viata.”
Evenimentul Modern Dad’s Challenges este initiat de Frunzaresc.eu si realizat si implementat cu agentia de publicitate Creative Energy Corner.