Experții in psihologia infantila ne asigura de urmatorul lucru: cand stim cum sa ne laudam copilul, putem sa-l determinam sa aiba mai multa incredere si stima de sine, fiind mai dispus sa adopte comportamente pozitive si sa evolueze. In schimb, daca vom face anumite greseli cand incercam sa-l laudam, cuvintele noastre ii pot face mai mult rau decat bine. De aceea, este bine sa stim ce ar trebui sa evitam sa spunem cand vrem sa ne laudam copilul, astfel incat sa nu transformam lauda in ceva daunator pentru acesta.
Care sunt modurile in care ne putem lauda copiii
Psihologii precizeaza faptul ca ne putem lauda copiii in oricare dintre aceste moduri:
Lauda pe baza abilitaților, talentelor personale ale copilului
Acest tip de lauda evidențiaza talentele native ale copilului, precum talentul de a canta sau de a rezolva probleme la matematica. Desigur, este bine sa ne laudam copilul pentru oricare asemenea talente, dar sa nu exageram, intrucat acest demers i-ar putea fi daunator copilului din urmatoarele puncte de vedere:
• Copilul nu va mai avea la fel de multa incredere daca, la un moment dat, va avea vreun esec in cadrul unei activitați legate de talentul sau. Mai mult, el poate fi tentat sa nu se mai implice in altfel de activitați, de teama ca nu s-ar pricepe destul de bine la acestea.
• Copilul nu va mai fi motivat sa progreseze intr-un anumit domeniu, in condițiile in care va avea senzația ca este deja expert.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua