Sa-ti intelegi copilul este cel mai important aspect din educatia copiilor. Daca nu cunosti etapele de dezvoltare, nu vei putea vorbi un limbaj comun, iar astfel nu vei avea note de trecere la capitolul educatie copii. Inca de cand se nasc, copiii comunica, sunt receptivi la stimuli, iar parintii trebuie sa fie pe aceeasi “lungime de unda” pentru a-i putea intelege si pentru a se putea face, la randul lor, intelesi de catre propriii copii.
Iata cateva etape importante din cresterea si dezvoltarea copiilor si cateva sfaturi pentru parinti.
Educatie copii – 1 luna
Imediat dupa ce se naste, copilul isi foloseste toate simturile pentru a capta informatii despre mediul inconjurator. Inca nu-si da seama de rostul cuvintelor folosite de adulti si copiii mai mari, insa inmagazineaza cunostinte pe zi ce trece. Incet-incet va intelege mai multe decat isi inchipuie parintii. Chiar daca nu inteleg cuvintele copilul de pana la o luna isi va dea seama de starea de spirit a parintilor sau a celor care vorbesc cu ei dupa tonul vocii, dupa cum isi tin gura, dupa respiratie, dupa stralucirea ochilor si chiar dupa piele. Cel mic isi va forma o imagine despre realitatea inconjuratoare dupa modul in care parintii ii raspund, si isi da seama ca este important pentru ca de fiecare data cand plange parintii lui vin langa el, il privesc cu dragoste, il hranesc cand ii este foame, il schimba cand are scutecul plin.
Educatie copii – 2-3 luni
Copilul continua sa inmagazineze cunostinte. Este din ce in ce mai constient de faptul ca parintii ii ofera dragoste, il hranesc, il spala, se joaca cu el. Incepe sa inteleaga ce este zambetul si va va raspunde. Pana la varsta de trei luni vor aparea si primele gangurituri, forma incipienta de comunicare a bebelusului cu parintii sai.
Citeste si: 25 feluri in care sa vorbesti ca sa te asculte copilul
Educatie copii – 4-7 luni
La aceasta varsta copilul stie cum il cheama si realizeaza ca cineva vorbeste cu el dupa ce se rosteste respectivul nume. De cele mai multe ori, copilul se intoarce catre persoana care il striga pe nume. In functie de tonul vocii care il striga, copilul se va intoarce vesel, daca tonul este cald, sau putin stresat (chiar plangand) daca vocea este aspra. De asemenea, in aceasta perioada copilul va incepe sa deosebeasca persoanele cunoscute de straini si chiar ar putea plange daca sunt in bratele unui necunoscut.
Sfaturi pentru parinti: In toata aceasta perioada (1-7 luni) copilul acumuleaza informatii si chiar daca nu poate reproduce cuvinte si gesturi este foarte important ca parintii sa se stapaneasca in fata lui, atat din punctul de vedere al limbajului, cat si din punctul de vedere al gesturilor, al comportamentului. Multi parinti sunt suprinsi sa afle cat de repede pot copia copiii manifestarile negative.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?