Disciplina la copii: Cum sa-i "cumintesti" in 7 zile - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Disciplina la copii: Cum sa-i „cumintesti” in 7 zile

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Disciplina la copii: Cum sa-i „cumintesti” in 7 zile
disciplina la copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - children-1869265_1920
Credit foto: Imagine de Pexels de la Pixabay

Aveti un copil hiper-activ care pare tot timpul pus numai pe „rele”? Va intrebati deseori ce e oare cu el de nu reuseste sa se controleze, sa fie disciplinat, ascultator, sa faca ce ziceti voi? Nu e usor sa impui disciplina unui copil, sa-l cumintesti, astfel incat nervii tai sa nu fie 24 de ore din 24, 7 zile din 7 intinsi la maximum.

Insa cu multa rabdare, disciplina va fi unul dintre atuurile copiilor vostri. Iata ce sfaturi trebuie sa urmati in fiecare zi.

Disciplina ziua #1: Nu-l bagati in seama!

Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii este sa reactioneze imediat ce copilul a facut o prostie. Atat timp cat viata nu-i este pusa in pericol nu trebuie sa-l bagati in seama. Cu timpul, copilul invata ca de fiecare data cand face o „minune” (fie ca strica ceva, fie ca tipa, fie ca vorbeste sau se comporta urat), parintii ii acorda atentie.

Chiar daca este la modul negativ, pentru el e tot atentie si, decat nimic, este bine si asa. Asadar, ideal este sa-i acordati atentie atunci cand face un lucru bun, sa-i spuneti cat de fericiti sunteti ca are acest comportament, cat de mandri sunteti de el.

Citeste si: Educatie copii: Disciplina proactiva sau cum sa ai un copil cuminte si ascultator

Disciplina ziua #2: Fiti calmi!

Tot timpul trebuie sa fiti calmi, oricat de dificil vi s-ar parea. Cand copiii tipa ca nu le reuseste ceva, pastrati o atitudine pozitiva, incurajati-l sa treaca peste esec si sa caute noi solutii pentru rezolvarea problemelor. Daca, de exemplu, nu gaseste piesele potrivite pentru un lego sau un puzzle, nu-i spuneti „Daca nu esti in stare, lasa-te pagubas/ joaca-te cu altceva! Etc.”, ci „Esti foarte bun la acest joc, dar cred ca trebuie sa gasesti alta piesa, in locul acesteia care se pare ca nu e potrivita!”. Iar cand a reusit, felicitati-l si incurajati-l sa faca lucruri si mai complexe.

Disciplina ziua #3: Fiti voi insiva disciplinati!

Daca vreti sa obtineti rezultate bune, trebuie sa schimbati ceva si la voi. Nu se poate sa cereti unui copil sa fie disciplinat, daca voi insiva dati rateuri la acest capitol. Daca, de exemplu, intr-o dimineata sunteti in intarziere, in loc sa va apuce isteria si sa tipati unii la altii ca e tarziu, pastrati-va calmul, imbracati-va, si spuneti-i copilului „Daca nu suntem gata in 5 minute, vom intarzia, si vom suporta consecintele si eu (la seriviciu),  si tu (la scoala/gradinita etc). Cum isteria lipseste din peisaj, copiii se vor mobiliza si nu le veti transmite starea de agitatie.

Disciplina ziua #4: Descoperiti cauza!

Copiii au intotdeauna un motiv. De aceea, inainte de a trece la disciplina, trebuie sa descoperiti cauza. Sa zicem, de exemplu, ca fiul sau fiica voastra a lovit pe cineva in parc. In loc sa-l mustruluiti ca a lovit, mai intai intrebati-l ce s-a intamplat. Daca s-a comportat asa pentru ca altcineva l-a lovit sau i-a stricat vreo jucarie, spuneti-i ca este normal sa fie suparat, ca-l intelegeti, insa va trebui sa suporte consecintele (aici, fiecare isi stabileste propriile reguli, in functie de copil), pentru ca nu este civilizat sa te bati. Si asa se va intampla de fiecare data cand mai loveste pe cineva, indiferent de motivul pentru care a facut-o.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 16/05/2024