Copilul tău poate depăși orice, dar nu și absența ta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Copilul tău poate depăși orice, dar nu și absența ta

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Copilul tău poate depăși orice, dar nu și absența ta
Adevaruri esentiale despre cresterea copiilor

Primele clipe de viață înseamnă o fuziune completă între mamă și copil. Bebelușul se simte un singur trup cu mama sa, are nevoie permanentă de contact fizic și de căldură. Copiii care sunt privați de prezența maternă la începutul vieții nu vor păși niciodată cu încredere prin lume, iar relațiile lor vor fi marcate de teamă și dezechilibre emoționale. Chiar și mai târziu, în anii când se formează personalitatea copilului, prezența părintelui este esențială.

Sunt multe lucruri peste care poate trece un copil. Dificultățile materiale, sentimentele de revoltă sau frustrare, faptul de a se simți câteodată singur și neînțeles, chiar și faptul că nu are parte de cei mai potriviți părinți, toate acestea pot fi, într-un fel sau altul, depășite. Dar absența părintelui nu poate fi cu adevărat depășită niciodată. Și nu este vorba doar de absența permanentă, determinată de abandon sau de moartea părintelui, ci și de lipsa temporară a părinților din viața copilului, din variate motive. Studiile au atras de nenumărate ori atenția asupra efectelor negative pe care le resimt copiii cu părinți plecați la muncă, în străinătate. Deși toți încearcă să ofere copilului o viață mai bună, anii de absență nu vor putea fi compensați niciodată și vor lăsa urme de neșters în sufletul acestuia. Divorțul îi afectează pe foarte mulți copii într-o manieră mult mai dureroasă și mai profundă decât am crede. Copilul visează zi de zi că își va vedea din nou părinții împreună și poate rămâne blocat emoțional la vârsta când familia lui s-a destrămat. Efectele absenței părintești sunt dramatice și, adesea , ireparabile.

Efectele absenței părintești asupra copilului mic

În primul an de viață, absența mamei are efecte pe care copilul le va resimți în întreaga lui existență, chiar și după ce va deveni adult. Chiar și dacă nu este permanentă, această absență este resimțită profund, ca un adevărat abandon. Fără prezența constantă a figurii materne, copilul nu va dezvolta niciodată acea bază sigură de care vorbesc psihologii, esențială pentru creșterea sa armonioasă, pentru deschiderea față de lume și față de relații. Când mama este indisponibilă în primele luni de la naștere, fie că este nevoită să lucreze, fie din cauza unei boli sau depresiei, copilul va dezvolta o formă de nesiguranță și dezechilibru interior care îl vor afecta inclusiv în anii maturității.

Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/2lXxbZy

Data articol: 16/09/2019