Un proiect de modificare a legii educatiei adoptat recent de Senat in Romania prevede ca din 2020 grupa mare de la gradinita va fi obligatorie, din 2023 devine obligatorie inscrierea in invatamantul prescolar a copiilor de 4 ani, iar din 2030 va fi obligatorie si grupa mica.
In ce gradinite se vor inscrie copiii, ramane de vazut. La fel si daca legea va ramane in picioare pana la urma. Pana atunci, sa vedem ce pierde copilul daca nu merge la gradinita, daca intr-adevar ar putea avea probleme de socializare, imunitate sau de invatare, si care sunt miturile in care nu ar trebui sa mai creada nimeni despre mersul la gradinita.
Se va imbolnavi mai usor cand va intra in colectivitate si va suferi mai mult? FALS!
Un copil care nu merge la gradi poate se va imbolnavi mai rar decat cei care merg, dar asta nu inseamna ca odata intrat in colectivitate le va face pe toate dintr-o data. In primii ani de viata imunitatea copilului se dezvolta natural, la contactul cu virusurile care, sa fim seriosi, sunt peste tot, nu doar la gradinita. Imunitatea poate creste si daca raceste usor, aproape asimptomatic. Nu trebuie sa raceasca rau pentru a se imuniza, asa cum se intampla de obicei in colectivitatile de la gradinita, unde virusurile se transmit in permanenta de la unii la altii si unde copiii sunt mai mult raciti decat sanatosi. Imunitatea copiilor se dezvolta cel mai mult intre un an si patru ani. Dupa aceasta varsta, corpul lor este mai pregatit sa faca fata infectiilor.
Va invata mai greu decat alti copii? FALS!
Copilul care nu merge la gradi are tot atatea ocazii de a invata lucruri noi cate au si cei care le invata „organizat”. In plus, ceea ce inveti cu mama nu uiti niciodata. Nu doar educatoarele de la gradinita ii pot invata pe cei mici sa numere, sa identifice corect culorile sau alte informatii de baza. O poti face si tu, ca parinte, sau bunicii, acasa, si sigur vei avea mai multa rabdare si o vei face cu mai multa dragoste decat o face o educatoare care are in grija zeci de copii.
Citeste continuarea pe COPILUL.RO