Ai observat la copilul tău dificultatea de a urmări firul unei povestiri sau faptul că a uitat imediat ce i-ai explicat cu câteva minute înainte? Educatoarea sau profesorii ți-au spus că este cu capul în nori și nu reușește să țină pasul cu alți colegi? Lipsa de concentrare afectează mulți copii, într-un grad mai mare sau mai mic, în anumite perioade sau în marea majoritate a timpului. Adesea, părinții se tem ca nu cumva dificultățile de concentrare să fie semnul unei tulburări mai grave, cum este ADHD. Realitatea este, însă, că sunt variate cauze care pot afecta concentrarea copilului și chiar cei mai atenți copii pot avea momente când își pierd calitatea și constanța concentrării.
Concentrarea este esențială când vine vorba de rezultate academice și de evoluția școlară. Copii foarte isteți pot pierde puncte din cauza lipsei de atenție și nerăbdării în ceea ce privește finalizarea sarcinilor, Pe lângă cunoștințe, un copil are nevoie să-și antreneze această capacitate care ascute mintea și-i dă profunzime, Din păcate, în zilele noastre, o hiperstimulare și o prea mare cantitate de informații pot fi cauze ale pierderii concentrării. Nu trebuie să fie neapărat vorba de ADHD. Chiar și copiii cu atenție bună pot avea probleme legate de concentrare, din cauza unui stil de viață din ce în ce mai surescitant. Accesul nesupravegheat și exagerat la electronice, programele școlare tot mai încărcate, numărul prea mare de stimuli, nerespectarea unor reguli clare privind perioadele de odihnă sau dieta dezechilibrată, iată numai câteva dintre sursele, directe sau indirecte, ale dificultăților de concentrare.
Un mediu nou poate afecta concentrarea
Mulți copii pot prezenta dificultăți de concentrare în prioada în care se adaptează la un mediu nefamiliar, de exemplu când încep grădinița sau intră în clasa pregătitoare. Pentru că sunt foarte multe lucruri cu totul noi pentru el, atenția îi poate fi ușor distrasă. Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/2Y7w7kY