Cum sa-ti inveti copilul sa nu te mai intrerupa. Tine de codul bunelor maniere!
De cate ori nu vi s-a intamplat sa vorbiti cu vecinul sau cu seful la telefon, iar copilul vostru pur si simplu sa nu va lase sa discutati in liniste. Ba ca face pipi, ba ca vrea vreo jucarie, ba ca ii e foame. Ar fi inventat orice scuza numai ca sa-i acordati lui atentie si nu interlocutorului.
Nu-i o situatie tocmai placuta, mai ales daca discutia este importanta. Daca reusiti sa-l convingeti sa se linisteasca putin, “minunea” nu va dura decat cateva minute sau chiar mai putin. Depinde, bineinteles, de varsta copilului. Pana sa-i explici tu ca ai ceva important de discutat si ca urmeaza sa-i acorzi atentia cuvenita dupa incheierea conversatiei, partenerul de dialog gaseste o modalitate sa se scuze si sa intrerupa conversatia.
Si, totusi, ce e de facut in astfel de situatii sau mai bine zis, ce trebuie sa facem pentru a nu ajunge aici. E cam jenant sa auda seful cum incerci tu sa-ti educi copilul, in timp ce el se afla la capatul celalalt al telefonului.
Problema: Copilul nu are bune maniere in ceea ce priveste conversatia adultilor
Copilul te intrerupe de fiecare data cand ai o conversatie, indiferent ca este cu partenerul de viata, cu colegul de serviciu, cu responsabilul de la banca. Nu conteaza ca dialogul este fata in fata sau prin telefon. Copilul nu vrea sa se opreasca ba mai mult, daca-i ceri sa faca asta devine si mai hotarat.
Motivul: Pentru ca functioneaza!
Pana la urma, cand te intrerupe, primul lucru pe care il faci, chiar inainte de a incheia convorbirea, este sa-i indeplinesti dorinta, ca sa te lase in pace. Asa ca, cel mic n-are nici un motiv sa nu mai faca asta din moment ce, la final, oricum primeste ceea ce si-a dorit.
Citeste si: E pregatit de gradinita? Ce trebuie sa stii despre emotiile copilului tau
Solutia: Educa-l!
Invata-ti copilul sa inteleaga diferenta dintre a vrea ceva si a avea nevoie de ceva. Are nevoie de tine pentru ca a luat casa foc, de exemplu, nu ca sa-i dai prajiturica pe care oricum si-o putea lua singur. Spune-i ca dialogurile dintre adulti trebuie intrerupte doar pentru motive bine intemeiate.
Ajuta-ti copilul sa-si dea seama de eventualele pauze din dialogul unor adulti si numai cand le identifica sa-si permita sa intrerupa, si mai ales folosind cuvintele scuza-ma/scuzati-ma. Incurajeaza-l daca-l vezi ca te intrerupe politicos.
Nu rata nici: Bunele maniere la copii. O notiune demodata?
In nici un caz., nu-i da copilului ceea ce doreste inainte de a duce la bun sfarsit conversatia.
Atunci cand cel mic te intrerupe si-ti cere ceva, cel mai important este sa te intorci catre el, si sa-l privesti in ochi cand ii spui sa mai astepte pana termini tu de vorbit. In acest fel, copilul stie ca tu ti-ai indreptat in acel moment toata atentia catre el si ca el este cel caruia i-ai spus sa mai astepte putin. Dupa ce i-ai raspuns, intoarce-te cu spatele la el si-i transmiti astfel mesajul ca ai revenit la conversatia de dinainte, iar el va trebui sa astepte.
Ca o alternativa, il puteti invata pe cel mic sa va stranga de mana in cazul in care are nevoie de ceva. Ca sa-i dati de stire ca i-ati inteles mesajul, raspundeti-i tot cu o strangere usoara de mana. In acest fel el va stii ca iti veti acorda toata atentia necesara la finalul conversatiei. (Sursa: parent.net)
Imagine de Barbara Jackson de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?