Dupa multe discutii in contradictoriu, ii dai copilului un ultimatum: „Fie mananci toate legumele din farfurie, fie nu mergem in parc”. Cuvintele ii vor intra pe o ureche si ii vor iesi pe cealalta, iar tu te vei simti obligata sa il ameninti cu anularea plimbarii. Este evident ca nu asta este ceea ce iti doresti, insa nu stii cum altfel sa iti convingi fiul sa manance totul din farfurie.
Acest scenariu iti este cu siguranta cunoscut si numai gandul ca el se poate repeta in curand iti face sangele sa fiarba. Calmeaza-te! Procesul educational este unul dificil, obositor si necesita o multime de sacrificii si eforturi pentru a-l duce la capat cu succes. Intre doua conflicte verbale este posibil sa te folosesti si de o minciuna aparent nevinovata care sa te ajute sa nu iti pierzi calmul. Specialistii sunt de acord ca aceasta tehnica nu aduce nimic bun pe termen lung.
Iata care sunt cele mai frecvente 5 greseli facute de parinti si cum pot fi ele evitate!
Minciuna
„Masina nu porneste de pe loc decat atunci cand toti pasagerii au centurile cuplate! Asadar, fii copil cuminte si ia loc pe scaun ca sa putem pleca”. De cate ori nu te-ai surprins mintind pentru a-ti convinge copilul sa se comporte conform dorintelor tale? Fie ca este o minciuna sau un santaj nevinovat, rezultatul scontat este acelasi. Psihologii afirma ca relatiia dintre copii si parinti trebuie sa fie cat mai sincera cu putinta. Pentru ca ei sa aiba incredere in tine, va trebui sa inlocuiesti minciunile cu discutiile sincere si explicatiile pe intelesul lor. Astfel vor intelege mai usor lumea care ii inconjoara si se vor responsabiliza, relatia dintre tine si ei bazandu-se pe incredere reciproca si nu pe amenintare si supunere. La urma urmei, tu ai avea incredere intr-o persoana care te-a mintit in trecut?
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.