Cum sa reduci diferite tipuri de anxietate la copii
Cand sunt mici, copiii au nevoie de mult sprijin din partea parintilor pentru a gestiona situatii cu care nu s-au mai intalnit si care le pot genera diferite tipuri de anxietati.
Iata cateva sfaturi pe care specialistii in psihologia copilului le ofera pentru a putea reduce aceste stari de anxietate si pentru a readuce zambetul pe fata copilului tau.
1. Anxietatea separarii
Frica abandonului apare in jurul varstei de 8 luni si se mentine pana la varsta de 2-3 ani. Anxietatea separarii face parte din dezvoltarea normala a copilului care, pana la acea varsta a fost obisnuit cu prezenta aproape continua a parintilor, in special a mamei. Este indicat sa-ti inveti copilul de mic cu “disparitia”. Lasa-l in grija bunicilor, a bonei, a prietenilor pentru putin timp, apoi creste perioada progresiv. Spune-i de fiecare data unde mergi si pentru cat timp. Asigura-l de toata dragostea ta. Nu pleca niciodata pe furis. Acest lucru ii va accentua anxietatea.
2. Frica de intuneric
Acest tip de anxietate este unul dintre cele mai des intalnite in randul copiilor mici. Il poti ajuta stabilindu-i o rutina de somn: baita, poveste, giugiuleala. Apoi stinge becul in dormitorul lui si aprinde o lumina de veghe. Poti, de asemenea, sa lasi usa deschisa. Vorbeste cu copilul si asigura-l ca esti pe aproape si vei veni din cand in cand sa-l vezi.
3. Stresul olitei
Tranzitul de la scutec la olita (sau WC) este foarte stresant si pentru mama, si pentru copil. Unele mame sunt speriate de faptul ca alte mamici se lauda cu copiii lor care “de la 9 luni n-au mai facut pe ei!”, iar al lor – la 3 ani, inca folosesc scutecul. Elibereaza-te de aceste frustrari si urmeaza cursul firesc al lucrurilor. Fiecare copil este diferit si nu are sens sa-l stresezi pe al tau. Nu e vorba de nicio competitie pe care sa o castigi sau nu.
Citeste si: Simptome anxietate: Cum recunosti daca suferi de anxietate si cum sa scapi de ea
4. Plecatul la cresa/gradinita/scoala
Indiferent despre care etapa vorbim – cresa/gradinita/scoala – trecerea de la una la alta este foarte stresanta pentru copil. Ajuta foarte mult sa vorbesti cu copilul in termeni pozitivi despre fiecare in parte, despre faptul ca isi va face prieteni noi, ca va invata lucruri noi, ca va avea parte de noi aventuri si de multa distractie.
5. Timiditatea
Nu este nimic rau in a fi timid, insa nici prea multa timiditate nu e buna. Ajuta-ti copilul sa-si creasca increderea de sine, incurajeaza-l sa incerce lucruri noi, activitati extrascolare care-l vor duce in cercuri de copii noi. Nu refuza invitatiile la ziua de nastere doar pentru ca banuiesti ca va fi prea timid ca sa se manifeste. Dimpotriva! Incureajeaza-l sa mearga si asigura-l ca distractia va fi pe cinste. Incetul cu incetul, increderea de sine ii va creste si se va descurca de minune in cercurile de prieteni sau de straini.
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII care se confruntă și depășesc marile PROVOCĂRI în relație în săptămâna 2-8 decembrie 2024
Pluto stă în Vărsător până în 2044. Ce OBSTACOLE depășesc aceste 3 ZODII