Adevaruri esentiale despre cresterea copiilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Adevaruri esentiale despre cresterea copiilor

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Adevaruri esentiale despre cresterea copiilor
Adevaruri esentiale despre cresterea copiilor

Cresterea unui copilul nu este deloc usoara, iar parentingul perfect nu exista. Insa atunci cand unui copil i se acorda atentia potrivita, cand ii sunt ascultate si respectate opiniile, va deveni un adult echilibrat, un om care sa incerce sa faca pamantul un loc mai bun pentru toata lumea. Iata mai jos cateva adevaruri esentiale despre cresterea copiilor.

1. Un bebelus care se dezvolta in burta unei mame sanatoase, fericite si linistite primeste cel mai bun start in viata.

2. Cu cat sunt mai atente la experienta nasterii copiilor lor si la nevoile neimplinite din copilarie cu atat sunt mai capabile mamele sa raspunda la nevoile copiilor lor.

3. Ceea ce se intampla in primele stadii ale vietii – conceptie, in sarcina, la nastere si in primele zile si luni – pune bazele fundatiei vietii. O sarcina fericita, fara stres, o nastere naturala si o perioada neintrerupta de apropiere intre mama si copil va oferi beneficii amandurora.

3. Alaptarea naturala, contactul piele-piele, mangaierea, pupatul etc. sunt critice pentru creier, sistem nervos, dezvoltarea sistemului imunitar si a mentinerii sanatatii pe termen lung atat pentru bebelus, cat si pentru mama.

4. Toti bebelusii sunt dependenti de ceilalti pentru a-si implini nevoile fizice, emotionale, intelectuale si spirituale. Atunci cand nevoile lor sunt implinite mereu cu dragoste, atunci copiii sunt fericiti, sanatosi si coopereaza mult mai usor.

5. Fiecare copil vine pe lume cu dorinta de a comunica, coopera si explora lumea. Copiii invata prin joaca si prin imitarea celor din jur.

6. Fiecare copil are nevoia de a stabili o legatura sigura cu cel putin o fiinta umana, o prezenta consistenta si iubitoare in viata sa.

7. Fiecare copil se dezvolta in propriul sau ritm. Procesele de dezvoltare ale copilului sunt sustinute cel mai bine atunci cand micutul nu este nici fortat si nici grabit.

8. Copiii sunt dependenti de parintii lor sau de cei care au grija de ei pentru a fi protejati de neglijare fizica si emotionala, de violenta, abuz si alte experiente toxice.

9. Copiii isi exprima nevoile prin intermediul comportamentelor care sunt influentate de propriul temperament, experiente de viata sau de modul in care ei sunt tratati de ceilalti.

10. Prezenta continua a unui tata iubitor in viata copilului ajuta la dezvoltarea sa optima si a starii sale de bine.

11. Copiii care si-au pierdut unul sau ambii parinti biologici la nastere sau mai tarziu in viata vor avea sentimentul de abandon si, prin urmare, nevoi speciale. Parinti adoptivi sau un singur parinte se vor confrunta cu provocari speciale si vor beneficia de suportul familiei, prietenilor etc.

12. Copiii invata sa respecte, sa empatizeze ori sa raspunda nevoilor celorlalti atunci cand se simt bagati in seama, ascultati si cand opiniile lor sunt respectate.

13. Parentingul eficace este o arta care poate fi invatata.

14. Familiile au de castigat atunci cand traiesc intr-o comunitate in care se ajuta una pe cealalta.

Sursa: atlc.org

Imagine de skalekar1992 de la Pixabay

Data articol: 22/05/2019