Sa fii parinte in vremurile pe care le traim seama cu rezolvarea unui cub Rubik cu 50 de fete. Cand totul ti se pare simplu, iti dai seama ca este, de fapt, cu mult mai complicat. Vremurile se schimba, copiii se schimba si tot ce am invatat noi, ca si copii, este dat peste cap.
Iata 5 elemente cheie de care parintii au nevoie in 2017.
- Conectarea cu copilul
Oamenii au nevoie de conectare, de relatii profunde, de legaturi puternice. Pentru a fi un parinte bun in 2017, trebuie sa fii conectat cu copilul tau, sa-l asculti, sa cooperati, sa fii cald si iubitor. “Cand copilul este intr-o relatie buna cu parintele sau, nu doar ca va fi foarte receptiv. Ca parinti nu trebuie sa facem pentru copiii nostri, ci sa fim acolo pentru copiii nostri”, spune psiholog dr. Gordon Neufeld.
- Conectarea cu tine insuti
Pentru a avea o buna relatie cu copilul tau, trebuie sa ai o buna relatie cu tine insuti. Nu poti raspunde eficace la o criza de nervi a copilului, cand tu insuti este cu nervii intinsi la maximum pentru ca ai dormit doar 4 ore sau te-ai certat cu vreun coleg de birou.
Este foarte important pentru parinti sa fie prezenti, sa isi cunoasca foarte bine sentimentele si sa isi modeleze propriul comportament in asa fel incat sa fie un bun exemplu pentru copiii lor. De asemenea, energia pe care o emana sa fie una pozitiva, care sa nu strice armonia si sanatatea emotionala a copilului.
- Schimbarea perceptiei despre comportamentul negativ
Pentru ca asa au fost invatati, parintii privesc comportamentul negativ al copilului ca pe ceva dezastruos si refuza sa vada care este mesajul din spatele lui. De multe ori parintii iau comportamentul copilului personal, se enerveaza si actioneaza in consecinta. “Daca un copil alege sa nu se comporte civilizat, inseamna ca are nevoie de ghidare de la cineva in care are incredere ca-l va pune pe drumul cel bun”, explica Ariadne Brill, expert in Educatie Pozitiva. Neurostiinta a dovedit ca orice comportament este extensia unor sentimente. Deci, “obraznicia” indica o stare din mintea si sufletul copilului. Parintele trebuie sa “sape” si sa descopere care este emotia, sentimentul care a generat acel comportament.
Citeste continuarea: 1 2