Incearca sa atraga atentia
Din pacate acest lucru se traduce cu “ignora-l, se va opri”. Ignorarea comportamentului negativ nu-l face sa dispara, ba mai mult, il poate face sa escaladeze. Faptul ca functioneaza este doar o aparenta. Copilul poate inceta un anume comportament doar daca a ajuns la trista concluzie ca parintii nu au timp sa ii explice cum sa gestioneze o anumita situatie.
Copilul are nevoie de conectarea cu parintele sau de la care va invata cum sa faca fata situatiilor dificile. Fii acolo pentru copilul tau pentru a-i indeplini o nevoie.
Top 5 greseli pe care le fac parintii de adolescenti
Incearca sa forteze nota
Aceasta fraza se simte foarte bine. Tot timpul. Copiii parca au aceasta abilitatea unica de a identifica punctele vulnerabile si sa “loveasca” exact acolo. E mai greu sa nu iei aceste lucruri personal.
Si totusi, copiii se nasc cu instinct de supravietuire. In plus, sunt legati de parinti si ii simt. Iar aceasta legatura va persista, chiar daca creste. Deconectarea nu este o solutie.
Afla, in schimb, ce anume declanseaza un comportament, ce se ascunde in spatele lui, care sunt trairile copilului, nevoile lui. Intareste legatura cu copilul tau.
Gaseste o alternativa pozitiva
Inlocuieste vechile alternative cu variante noi, pozitive, menite sa pastreze conexiunea cu copilul tau.
Daca obisnuiesti sa-ti spui “Nu va scapa nepedepsit”, incearca alternativa: “Creierul calm ia decizii mai bune. Hai sa ne calmam intai!”. S-ar putea sa nu-ti iasa din prima, insa, pe masura ce constientizezi, va deveni un automatism.
Sursa: imperfectfamilies.com
Foto: pixabay.com
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie