Copiii vorbareti care te intampina cu gangureli delicate si cuvinte simple nu o fac doar pentru a fi draguti si pentru a-ti atrage atentia, ci pentru a se exprima si pentru a-si exersa abilitatile de vorbire. Cercetatorii au identificat 25 de cuvinte pe care orice copil ar trebui sa stie sa le rosteasca pana la varsta de 2 ani.
Copiii care nu si le insusesc pana la aceasta varsta nu sunt neaparat doar mai putin vorbareti, pentru ca anumiti specialisti considera lipsa comunicarii drept un semn al autismului, ale intarzierilor de dezvoltare sau ale dificultatilor in ceea ce priveste auzul.
„Mama”, „tata” si „pa pa” sunt cuvinte aproape universale pe care un copil ar trebui sa le cunoasca printre primele, insa expertii americani au intocmit o lista cu 300 de cuvinte pe care copiii le rostesc atunci cand incep sa vorbeasca si 25 dintre ele par cele mai comune.
Nu stim daca si in limba romana sunt aceleasi, insa cu siguranta este vorba de cuvinte simple, pe care cei mici le aud de la parinti, de la televizor sau radio, din cantecele si povesti potrivite pentru varsta lor.
Parintii care se tem de faptul ca micutii lor ar putea vorbi abia mai tarziu decat majoritatea, ar trebui sa ia in calcul renuntarea la televizor. Exista o serie de cercetari care atesta faptul ca cei mici invata si imita mai repede atunci cand sunt implicati in conversatii reale decat atunci cand sunt expusi la tehnologie.
Citeste continuarea pe COPILUL.RO.
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua