Cum să alegi scaune de bucătărie: tipuri, măsurători și materiale - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum să alegi scaune de bucătărie: tipuri, măsurători și materiale

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Utile, idei pentru casa » Cum să alegi scaune de bucătărie: tipuri, măsurători și materiale
Cum să alegi scaune de bucătărie

Când ești în căutarea unei piese de mobilier precum scaunul de bucătărie, va trebui să faci o alegere dificilă, mai mult decât crezi. Trebuie să alegi cu atenție, astfel încât scaunele să fie într-adevăr  practice și confortabile, dar și să se adapteze bine la decorul camerei.

Scaunele de bucătărie pot fi achiziționate pentru a se potrivi cu masa sau pentru a fi total diferite. În general, producătorii au de obicei seturi complete în cataloagele lor. Însă acest stil traditional s-a schimbat în ziua de astăzi: poți alege scaune de luat masa de orice tip, pentru a crea un contrast. De fapt, este normal să vedem propuneri decorative în care o parte sau toate scaunele care însoțesc masa sunt diferite. În acest caz, trebuie să alegi un punct de legătură între ele: culoarea, tapițeria sau un design general.

Dimensiuni de scaun bucătărie

Înainte de a cumpăra un scaun bucătărie, va trebui să alegi sau, în orice caz, să cunoști masa la care urmează să le atașezi, deoarece va fi necesar să respectați proporțiile dintre înălțimea scaunului și înălțimea mesei. Pentru o masă înaltă de 74-76 cm, va trebui să combinăm un scaun înalt de 45-47 cm.

În general scaunele de bucătărie măsoară aproximativ 45-50 de centimetri (lățime și adâncime), deși pot măsura încă câțiva centimetri, în funcție de design.

Înălțimea scaunului, de la sol, ar trebui să fie de aproximativ 45 de centimetri.

Înălțimea spătarului este variabilă, de la cea mai scăzută la cea mai înaltă și mai elegantă.

Scaunele cu brațe (fotolii) vor avea cel puțin 10 centimetri lățime în plus.

Înălțimea spătarului nu trebuie să fie atât de mare încât să te împiedice să înclini capul înapoi sau să nu îți poți întoarce capul pentru a privi peste umăr. A avea spatele prea drept nu este o postură confortabilă pentru discuții după prânz sau cină.

Scaune sau fotolii

Când îți cumperi scaunele, încearcă-le înainte. Trebuie să bifezi următoarele:

– Spatele inferior trebuie să stea confortabil pe spătar atunci când te sprijini de el

– Un spătar excesiv de înalt împiedică servirea vaselor sau punerea lucrurilor pe masă

– Fotoliile sunt mai confortabile, deoarece îți permit să îți odihnești antebrațele, dar ocupă mai mult spațiu. O soluție intermediară este să le pui în capul mesei în cazul celor dreptunghiulare sau ovale și să alegi scaune normale pe laterale.

– Asigură-te că alegi un model în care, cu toți așezați la masă, niciunul dintre ei să nu sufere de disconfort sau să aibă picioarele înghesuite.

Material: rama scaunului și scaunul

Structura unui scaun bucătărie poate fi realizată din lemn, metal, fier forjat, dar și materiale mai noi. În tendințele actuale practic orice material este folosit pentru a face structura unui scaun.

Șezutul poate fi realizat din același material ca structura, piele (autentică sau sintetică), tapițerie, frânghie împletită sau multe altele.

Fă loc, în general, pentru materiale plastice, materiale sintetice rezistente la pete, piele ecologică și chiar piele. Fibra de lemn este, de asemenea, excelentă, un material natural, hipoalergenic, anti-acarian, hidrofug și igienic.

Scaunele de bucătărie reprezintă un punct în care designerii din întreaga lume își dezlănțuie creativitatea. Deci, pe lângă materialele clasice, precum oțel și lemn, găsim și policarbonat, polipropilenă, țesături și alte fibre de lemn.

Curățarea scaunelor de luat masa

Scaunele de bucătărie se pătează des, aceasta este o realitate. Deci, în cazul scaunelor cu tapițerie textilă, optează pentru țesături rezistente la pete sau altele la fel de ușor de întreținut.

Cele din blană sintetică se numără printre ele, dar au dezavantajul că iarna sunt mai reci și excesiv de călduroase vara, ceea ce poate împiedica o relaxare completă.

Armonia în ansamblu

Nu uita că masa trebuie să se armonizeze în ansamblu.

Atât masa de bucătărie, cât și scaunele trebuie să fie proporționale în dimensiuni cu restul mobilierului și, în același timp, spațiul pe care îl ocupă trebuie să fie proporțional cu restul camerei, indiferent dacă este un spațiu pe care îl dedici numai mesei sau dacă face parte din camera de zi.

Această armonie trebuie extinsă la culori și materiale și, dacă optezi pentru contrastul cu masa, scaunele vor trebui să aibă un punct comun cu alte piese de mobilier din camera de zi.

Data articol: 21/06/2021