Asociatia Pro Imunizare (www.proimunizare.ro) impreuna cu Societatea Nationala de Medicina Familiei si Societatea Romana de Microbiologie anunta lansarea campaniei “Vaccinarea salveaza vieti”, o campanie de informare si educare despre imunizarea prin vaccinare.
Desfasurata pe parcursul lunii mai, campania are ca obiectiv promovarea preventiei active, prin vaccinare, atat pentru copii, cat si pentru adulti si se va concretiza printr-o serie de evenimente interactive pentru parinti si copii in trei orase din Romania – Buzau (7 mai), Bacau (14 mai) si Constanta (28 mai) – avand sprijinul primariilor si beneficiind de expertiza reprezentantilor Directiilor de Sanatate Publica locale.
In cadrul evenimentelor intitulate “Impreuna crestem obiceiuri sanatoase”, copiii vor invata cum pot „lupta” cu virusurile si bacteriile si vor deprinde cateva reguli simple de preventie, in timp ce parintii vor avea posibilitatea sa se informeze cu ajutorul specialistilor.
„Prin utilizarea celui mai sigur si eficient instrument rezultat din cercetarea medicala – vaccinul – s-a reusit eradicarea si eliminarea unor boli infectioase transmisibile grave. Prin urmare, sansa de a beneficia de vaccinare trebuie utilizata pentru a oferi copiilor nostri si chiar si adultilor o stare de sanatate cat mai buna. Recomand tuturor parintilor sa se informeze din surse sigure si sa ia o decizie responsabila”, a declarat Dr. Adriana Pistol, Directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
Epidemia de rujeola declarata oficial in Romania inca din septembrie 2016 a inregistrat pana la finalul lunii aprilie a acestui an un numar total de 5119 cazuri din care 23 s-au soldat cu deces. Cand vine vorba despre vaccinare cu totii suntem in fata unei alegeri care ne apartine in totalitate si care trebuie facuta constient si in mod responsabil.
“Este extrem de important ca oamenii sa aiba acces permanent la informatii corecte si fundamentate stiintific atunci cand vine vorba despre vaccinuri si vaccinare. Activitatea de vaccinare, componenta prioritara a sistemului de sanatate, trebuie explicata oamenilor astfel incat ei sa inteleaga ca in absenta ei sanatatea copiilor si siguranta nationala sunt puse in pericol,” a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Presedinte al Societatii Romane de Microbiologie, Membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.
In contexul cresterii considerabile a numarului de imbolnaviri ca urmare a bolilor infectioase pediatrice, la care se adauga rata din ce in ce mai scazuta a acoperirii vaccinale in Romania, sub 75 %, specialistii trag un semnal de alarma si atentioneaza asupra implicatiilor ce pot aparea.
“Romania tinde sa ajunga pe harta neagra a imunizarii europene. O strategie eficienta de aprovizionare, o informare de durata a pacientilor cu materiale dedicate si adaptate, o motivare a medicilor vaccinatori, a altui personal medical sau nemedical implicat in vaccinare, o buna intelegere a importantei momentului de catre decidenti sunt urgente indiscutabile. Este momentul sa ne reevaluam prioritatile nationale, altfel riscam vietile copiilor nostri”, Dr. Rodica Tanasescu, Presedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei.
Studiile de specialitate demonstreza eficacitatea vaccinurilor, dovada stand boli grave care au fost eradicate prin vaccinare. Aceste dovezi sunt mult mai numeroase si riguroase, raspunzand tuturor intrebarilor celor care au inca un semn de intrebare in privinta vaccinarii.
“Vaccinarea este un exercitiu de preventie pe care vom incerca sa il explicam pe intelesul tuturor, astfel incat deciziile sa fie asumate punand in balanta riscurile si beneficiile. Pentru inceput campania se va desfasura in cele trei orase, insa ne dorim sa putem ajunge in cat mai multe comunitati pana la finalul anului. Este datoria noastra sa informam corect si transparent si sa contribuim la evitarea unor noi epidemii”, a declarat Dr. Anca Draganescu, Presedinte Asociatia Pro Imunizare.
Campania “Vaccinarea salveaza vieti” foloseste resurse oficiale de informare oferite de catre Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica. (http://insp.gov.ro/sites/cnepss/resurse-imc-vaccinare/)