TRATAMENTE NATURISTE pe bază de PATLAGINĂ. Află rețetele și ce boli vindecă - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

TRATAMENTE NATURISTE pe bază de PATLAGINĂ. Află rețetele și ce boli vindecă

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » TRATAMENTE NATURISTE pe bază de PATLAGINĂ. Află rețetele și ce boli vindecă
Utilizată din vremuri străvechi în tratamente naturiste (pentru calitățile sale terapeutice), pătlagina, numită și limba oii, limba șarpelui, limba broaștei sau mama ploii, este „medicamentul natural” care nu trebuie să lipsească din farmacia casei tale.
În sezonul rece, când virozele respiratorii ne afectează pe toți, este deosebit de util să ai în casă pătlagina care poate fi folosită intern, în caz de bronșite, astm, diaree, ulcer gastroduodenal, în hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, tuse, reumatism, stomatite, ateroscleroză, hemoragii, dar și extern, în caz de abcese, herpes, bube, tăieturi, furuncule, inflamații articulare de natură reumatică, anumite forme de cancer de piele, ulcer, varicoze.
Tratamentele naturiste pe bază de pătlagină ajută la vindecarea rănilor, are efect emolient, antiinflamator, astringent, diuretic, antimicrobian. Pe lângă binecunoscutele sale efecte expectorante, pătlagina are și efect depurativ cu o arie de acțiune foarte mare – purifică organe vitale precum plămânii, stomacul și sângele, contribuie la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.
Această plantă cu beneficii uimitoare asupra sănătății este bogată în minerale și calciu, xiloză, tanin, caroten, enzime şi pectine. Conține mulți compuși bioactivi ca flavonoide (compus organic întâlnit în multe plante care are un efect benefic în dieta umană pentru că alterează acțiunea negativă a alergenilor, virușilor și carcinogenilor), alantoină (alt compus organic care stimulează creșterea celulelor) și aucubină (compus organic care protejează ficatul).
De la pătlagină se folosesc frunzele și semințele datorită substanțelor binefăcătoare pe care acestea le conțin. Frunzele conțin mucilagii (xiloză, acid poliuronic, pentozane), glicozizi, saponine, zaharuri, ulei volatil, rezine, substanțe proteice, carotenoizi, filochinonă, substanțe minerale ( potasiu, calciu, fosfor, magneziu, zinc, fier, sodiu, mangan, cupru, bor, molibden și aluminiu), substanțe antibiotice și vitaminele A, C, K, atât de necesare pentru buna funcționare a organismului.
Semințele conțin mucilagii și planteoză.
Pătlagina poate fi administrată sub formă de ceai, tinctură, decoct sau cataplasmă.
Află pe ANTENA SATELOR rețetele potrivite pentru fiecare boală în parte – cum folosești patlagina în TRATAMENTE NATURISTE.
 

Data articol: 23/12/2015