Testeaza-ti plamanii gratuit! Afla cum! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Testeaza-ti plamanii gratuit! Afla cum!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Testeaza-ti plamanii gratuit! Afla cum!
sfatulparintilor.ro - Testeaza-ti plamanii gratuit! Afla cum

Romanii isi pot verifica gratuit starea de sanatate a plamanilor cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica), marcata la nivel mondial in fiecare an, la 14 noiembrie. Astfel, intre 17 si 18 noiembrie, medici pneumologi vor realiza spirometrii gratuite in Galeriile Real din Bucuresti Est, Constanta 2, Pitesti, Suceava, Arad, Baia Mare, Galati, Cluj, Timisoara 1 si Oradea 1. Lista completa a locatiilor poate fi gasita www.desprebpoc.ro si pe www.galeriareal.ro .

 

Cei care vor fi depistati cu probleme respiratorii vor primi un cupon, cu care se pot prezenta ulterior la medicul specialist, pentru mai multe investigatii. Cuponul este valabil pana la sfarsitul lunii noiembrie, iar lista medicilor specialisti care sunt implicati in aceasta campanie si care vor consulta pacientii in baza cuponului primit cu ocazia testarii gratuite din Galeriile Real, este dipsonibila pe www.desprebpoc.ro.

„Le recomand tuturor romanilor, in special celor care fumeaza si care isi incep ziua cu asa-zisa tuse a fumatorului, sa isi faca o spirometrie gratuita in aceste zile, pentru a putea actiona din timp, in cazul in care se depisteaza vreo problema. Testul dureaza doar cateva minute, nu doare si nu necesita efort, iar rezultatul se da pe loc.” spune Prof. Dr. Florin Mihaltan (foto), Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

 

BPOC va fi a treia cauza de deces din lume

BPOC este o afectiune cronica pulmonara cu prevalenta in continua crestere, care se manifesta prin dispnee (senzatia de sufocare), tuse cronica si alte probleme respiratorii.

Aceasta boala afecteaza 210 milioane de oameni in intreaga lume si ucide pana la trei milioane de oameni pe an. BPOC este o boala care a fost neglijata multa vreme, dar care, in urmatorii zece ani, va deveni a treia cauza de deces in lume, depasind alte afectiuni mai cunoscute publicului larg, precum diabetul zaharat.

In Romania, conform unui studiu realizat in 2008 de Societatea Romana de Pneumologie si CPSS, exista cel putin un milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este in continuare redus (mai putin de 50% din pacienti beneficiasera de o spirometrie in ultimul an).

La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alti factori de risc sunt: pulberile industriale, noxele chimice existente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (carbune, lemn, gunoi de grajd).

Data articol: 14/11/2012