Sindromul ovarului polichistic constituie o problema cu care se confrunta un numar mare de femei si, de multe ori, este diagnosticat tardiv. Deoarece poate conduce la o serie de complicatii neplacute, haideti sa aflam cateva aspecte importante legate de acesta, alaturi de sfaturi in ceea ce priveste tratamentul asociat.
Ce este
Sindromul ovarului polichistic constituie un dezechilibru hormonal ce apare la multe femei aflate la varsta reproductiva. Denumirea sa rezida in aspectul pe care-l dobandesc ovarele (nu intotdeauna), respectiv intr-o multitudine de chisturi marite localizate de-a lungul peretelui exterior al fiecarui ovar (aspect polichistic). Mai este cunoscut si drept sindromul Stein-Leventhal si trebuie sa retineti ca particularitatea sa consta mai degraba in paleta de simptome specifice si nu in prezenta propriu-zisa a chisturilor. Apare in procent de 5-10% din femei si afecteaza toate etniile (poate fi prezent chiar la fete de 11 ani).
Este caracterizat de perioade menstruale neregulate sau prelungite, par crescut in exces, acnee si obezitate in cazul femeilor afectate (la adolescente este vorba in special de probleme legate de menstruatie, iar la femei apar dificultatile in a ramane insarcinate sau crestere inexplicabila in greutate).
Doamna doctor Corina Chisu, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Centrul Medical Medsana ne precizeaza:
„SOPC este o endocrinopatie comuna, intalnita la femeile de varsta reproductiva caracterizata prin oligo/anovulatie, semne care atesta exces de hormoni androgeni si aspect ecografic de ovare cu multiple chisturi mici. Acest sindrom afecteaza intre 4-12% din populatia feminina.
Cauzele sindromului sunt inca necunoscute. Exista teoria etiologica genetica sustinuta de o agregare familiala a sindromului. S-a observat ca boala apare frecvent si la surorile (32-66%) sau la mamele (24-52%) pacientelor cu SOPC. Se presupune ca boala apare datorita disfunctiei unei gene implicate in metabolismul colesterolului si al hormonilor sexuali si se transmite autozomal dominant. De asemenea, in etiologia sindromului mai sunt implicate si genele care codifica expresia receptorilor pentru insulina.”
Doamna doctor Corina-Alina Ispasoiu, Medic specialist Obstetrica-Ginecologie, Doctorand Stiinte Medicale www.policlinica-astra.ro mentioneaza:
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole