Boala numită psoriazis este o afecțiune cronică autoimună ce se manifestă la nivelul pielii prin erupții cutanate sub formă de porțiuni de piele înroșită acoperite de cruste uscate, albicioase sau argintii. Această boală, de obicei ereditară, stimulează activitatea unui anumit tip de celule albe ale sângelui numite leucocite. Acestea încep să producă celule ale pielii într-un ritm de 10 ori mai alert decât normal. Aceste celule ajung la suprafața pielii mult mai rapid decât se întâmplă în mod normal și conduc la leziuni cutanate. Acestea produc mâncărimi și iritații.
Sunt mai multe tipuri de psoriazis, iar acesta poate afecta inclusiv scalpul și unghiile. Există și o formă de artrită psoriazică.
Aceasta afecțiune este adesea declanșată de oboseala cronică fizică și psihică și de stres. Un stil de viață dezorganizat, un loc de muncă foarte solicitant, probleme în viața familială pot acționa ca factori declanșatori. În timpul iernii când pielea se usucă mai repede ca urmare a condițiilor climatice, persoanele care suferă de psoriazis resimt mai acut simptomele bolii decât în restul timpului.
Citeste continuarea pe libertateapentrufemei.ro