Respiratia nazala este foarte importanta, mai ales la copii.
Dincolo de principalul sau rol – adaptarea aerului respirat la conditiile de temperatura si umiditate necesare plamanului, nasul mai are cateva functii extrem de importante: el trebuie sa purifice de particulele de praf, de impuritati, aerul respirat; trebuie sa umidifice si sa incalzeasca aerul, prin contactul cu mucoasa nazala; iar mucoasa nazala are si o functie imunitara foarte importanta, prin imunoglobulinele A.
O logica simpla ar spune ca nu e nicio problema daca nu poti respira pe nas, pentru ca deschizi gura si intra aerul. Numai ca, la adult, senzatia de discomfort determinata de obstructia nazala este extrem de neplacuta, lucru bine cunoscut.
Iar la copilul mic sau la sugar aceasta logica nu functioneaza, pentru ca acestia nu stiu sa respire pe gura. De aceea este extrem de important ca nasul lor sa fie desfundat.
La nou nascuti si bebelusi, nasul infundat este cauzat cel mai frecvent de prezenta de secretii la nivelul foselor nazale. Bebelusii in primele luni de viata au o capacitate redusa de a-si trage nasul si astfel secretiile produse in mod natural stagneaza in fosele nazale. Refluxul fiziologic de continut din stomac aduce cu sine o inflamatie la nivelul cailor aeriene superioare care creste productia de mucus. Racelile frecvente ale celor mici aduc si ele obstructie nazala si mucus in cantitate mai mare.
In afara de disconfortul nasului infundat (pe care copilul nu-l poate relata insa, dar este agitat, nu se odihneste bine, sforaie), o consecinta importanta a rinoadenoiditei cronice este aparitia otitelor medii repetate.
Dealtfel foarte multe episoade de raceala la copilul mic sunt urmate de otita medie, cu consecinte pe termen lung asupra auzului.
Mai mult decat atat, orice raceala normala la copil inseamna nas infundat, adica 8-10 raceli/an la copilul normal care merge la gradinita sau scoala. La fiecare raceala, reactia normala de aparare a organismului determina cresterea in volum a vegetatiilor adenoide (cunoscute sub numele popular de polipi), ceea ce ingreuneaza respiratia nazala.
Practic orice copil normal are nasul infundat majoritatea timpului.Si orice mama are in casa un intreg arsenal pregatit sa desfunde nasul: batista sugarului, ser fiziologic, picaturi de nas, sprayuri, vaporizatoare.
Ce functioneaza si ce nu?
In primul rand bebelusul nu trebuie sa stea in aer prea cald si uscat, de aceea se folosesc vase cu apa puse pe calorifere sau umidificatoare speciale.
Uneori se folosesc substante volatile care pot desfunda nasul, DAR sunt interzise la bebelusi si copii foarte mici.
Serul fiziologic foloseste doar la fluidificarea secretiilor, DAR nu desfunda propriu-zis nasul.
Serul hiperton folosit destul de des (ATENTIE forma de spray nu se recomanda la sugari) este strict un tratament simptomatic. Desfunda nasul DAR nu actioneaza asupra cauzei-inflamatia.
Apa de mare are practic acelasi efect ca si serul fiziologic hiperton. DAR nici ea nu are efect asupra inflamatiei produsa de raceala.
Picaturile cu decongestionante clasice, tip ser efedrinat sau substante similare cu efect vasoconstrictor sunt interzise copiilor mici din cauza efectelor secundare (agitatie, tahicardie) Si in general, indiferent de varsta, ele nu pot fi folosite mai mult de 7 zile, in caz contrar apare fenomenul de obisnuinta. Adica exact efectul contrar: nasul se infunda aparand o rinita medicamentoasa.
Nu exista dovezi stiintifice pentru aplicarea antibioticelor intranazal. DIN CONTRA, ele au ca efect secundar alterarea florei normale nazale, care ajuta copilul in apararea contra infectiilor.
Un alt fel de preparate sunt cele pe baza de cortizon, unele dintre ele pot fi administrate dupa varsta de 4 ani, DAR depinde de substanta folosita. Iar aceasta se poate face numai sub controlul doctorului, pentru ca un efect secundar frecvent este sangerarea nazala.
Solutia ideala
Ideal ar fi sa administram niste picaturi (pentru copilul foarte mic) sau spray (pentru copilul peste 3 ani, toleranta este diferita in functie de copil) care sa aiba efect antiinflamator si de protejare a mucoasei nazale in acelasi timp.
De aceea recomandam GripSTOP www.plantamed.ro (atat sub forma de spray cat si sub forma de picaturi) care contine o combinatie de substante naturale cu rol antiinflamator, protejare a mucoasei si rol direct antimicrobian.
De prima intentie in:
• obstructia nazala la copii (nas infundat) pentru a evita folosirea vasoconstrictoarelor
• rinita alergica la copii
obstructia nazala la gravide, lauze
GripSTOP poate fi administrat pe perioada lunga, fara efecte secundare, valabil si la GRAVIDE care au nasul infundat in mod normal, ca efect al hormonilor.
GripSTOP se poate administra de 3-4 ori/zi, in functie de nevoile copilului. In general la inceputul racelii nasul poate fi mai mult infundat, apoi apar secretiile apoase, apoi cele groase, uneori cu aspect purulent
Studiu de caz:
Pentru Uneori, mai ales la debutul virozelor, in cazul copiilor mai mari, nasul este atat de infundat incat alergam la picaturi nazal clasice.
Este chiar si recomandarea doctorului, daca obstructia nazala e foarte mare. Dar maxim de 2 ori/zi, de preferat seara inainte de culcare, si niciodata mai mult de 7 zile.
In vreme ce GripSTOP poate fi folosit oricat de des, are gust dulce si nu deranjeaza copilul. Nici nu-l agita cum se intampla cu preparatele cu oxymetazolina sau derivate.
GripSTOP are o pipeta cu capat rotunjit pentru a evita accidentele in cazul bebelusilor, pe care este foarte greu sa ii mentii nemiscati in timpul aplicarii.
Administrarea trebuie facuta cu aplicatorul spre exteriorul nasului, spre ochi, si nu spre mijlocul nasului. Iar pozitia copilului nu trebuie sa fie cu capul aplecat in spate, cum se face deobicei in mod gresit. Copilul trabuie sa stea in pozitie verticala normala.
GripStop se poate folosi timp indelungat.
Foarte important e ca se poate folosi la gravide; ele au nasul infundat in mod fiziologic, datorita hormonilor, si au tendinta crescuta la sngerare. Gravidele sau mamele care alapteaza nu pot folosi picaturi decongestionante, dar pot folosi fara probleme GRIPSTOP spray nazal.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025