Mastopexia dupa sarcina – ce avantaje iti ofera si daca merita sa o faci - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Mastopexia dupa sarcina – ce avantaje iti ofera si daca merita sa o faci

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Mastopexia dupa sarcina – ce avantaje iti ofera si daca merita sa o faci
Mastopexia dupa sarcina
Credit foto: Image by nensuria on Freepik

Perioada in care o femeie este insarcinata vine la pachet cu o multime de sentimente placute si emotii, dar si cu o serie de modificari hormonale si fizice. Dupa nastere, corpul trece printr-un proces de recuperare, dar nu se va intoarce la starea initiala din mai multe puncte de vedere, inclusiv in ceea ce priveste aspectul sanilor. Din cauze hormonale si a alaptarii, sanii nu vor mai avea fermitatea de dinainte iar multe femei se intreaba ce pot face pentru a le redobandi frumusetea.

Printre optiunile de ridicare a sanilor este cea de lifting mamar sau de mastopexie, care se realizeaza sub forma unei interventii chirurgicale. Desi poate parea complicat, aceasta procedura se realizeaza cu succes in cadrul clinicilor de estetica, de catre medici specializati in chirurgie plastica. Daca te intereseaza si pe tine o operatie de ridicare a sanilor in Bucuresti, poti sa vezi mai multe informatii chiar aici despre mastopexie.

Continua sa citesti pentru a afla mai multe detalii despre ce presupune mastopexia dupa sarcina, cand se poate face mai exact si cateva recomandari utile. De asemenea, medicul clinicii de estetica Estet Laser din Bucuresti, Dr. Meruta Andreea, Medic Primar Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva, supraspecializata in domeniul chirurgiei sanului, a clarificat cateva aspecte importante referitoare la mastopexia dupa sarcina.

Ce se intampla cu corpul tau dupa nastere

La majoritatea femeilor, variatiile de greutate care pot aparea in timpul sarcinii, pierderea elasticitatii pielii, dar si alaptarea si schimbarile hormonale, cauzeaza lasarea sanilor dupa nastere. Desigur, acesta nu este singura schimbare dupa nastere, mai pot sa apara: vergeturile, cresterea in greutate, schimbarile la nivelul pielii si al parului, pierderea aspectului plat al abdomenului.

Alaptarea influenteaza lasarea sanilor?

“Multipli factori influenteaza ptoza mamara. Dimensiunile crescute ale sanilor si numarul mare de sarcini pot duce la o coborare a tesutului mamar prin efectul gravitational asupra pielii. De asemenea, inaintarea in varsta si statutul de fumator duc la ptozarea (lasarea) sanilor prin scaderea calitatii colagenului, tesut ce contribuie la mentinerea formei sanului.

In schimb, alaptarea copiilor la san nu produce nicio modificare semnificativa la nivelul tesutului mamar ce ar conduce la lasarea suplimentara a sanilor.”

Oare sunt un moft sau o necesitatea operatiile estetice dupa nastere?

Femeile care tocmai ce au nascut se confrunta cu mai multe schimbari ale corpului printre care cresterea in greutate, modificari la nivelul pielii sau lasarea sanilor din cauza mai multor factori printre care si pierderea elasticitatii pielii. Chiar si muschii abdominali pot avea de suferit, pierzandu-si tonusul muscular anterior. Pentru toate acestea modificari care sunt prezente pe termen lung in viata unei proaspete mamici, exista o solutie. 

“In timpul sarcinii, tesutul mamar se hipertrofiaza si creste in dimensiuni si greutate pentru a efectua rolul acestuia in alaptare. Dupa oprirea alaptarii, acesta incepe un proces de hipotrofie. Sanii dupa alaptare pot ramane crescuti in dimensiuni, asemanator cu perioada sarcinii, sau pot scadea in volum pana la un nivel similar celui pre-sarcina, in functie de fiecare persoana in parte. De asemenea, odata cu modificarile de volum, sanii au tendinta sa se lase mai mult decat in perioada premergatoare sarcinii, putand aparea inclusiv asimetrii de pozitie ale sanilor.

Pacientele care au suferit o descensiune semnificativa a tesutului mamar, pot suferi de pierderea de volum la nivelul polului superior al sanului, de orientarea inferioara a mameloanelor, si in anumite cazuri de iritatii ale pielii la nivelul sanului inframamar. Pentru aceste paciente, interventia de lifting mamar, numita si mastopexie, reprezinta o adevarata nevoie. In urma interventiei, tesutul mamar este repozitionat, polul superior al sanului capata un aspect mai plin si mai estetic, iar areolele sunt reorientate in pozitia optima. In plus, asimetriile dintre sani sunt ameliorate.”

Asadar, putem spune ca nu este tocmai un moft ca o femeie sa isi doreasca sa arate cat mai bine si sa isi si pastreze frumusetea si sanatatea. Aceasta mai trebuie sa tina cont si de o alimentatie mai sanatoasa sau sa practice un stil de viata mai activ – un sport sau poate sa apeleze si la operatii estetice.

Ce reprezinta, mai exact, mastopexia, operatia de ridicare sani

Mastopexia, operatia de ridicare a sanilor sau liftingul mamar, este o interventie chirurgicala realizata de catre un medic chirurg plastician cu scopul de a elimina excesul de piele si de a remodela si reface conturul sanilor. In cadrul mastopexiei se poate adauga sau reduce volum sanilor, in functie de nevoile pacientului si de recomandarile medicului.

La cat timp dupa nastere se poate face o mastopexie?

“In timpul sarcinii, sanii sufera multiple modificari de volum si structura. Din acest motiv, este important ca dupa sarcina si alaptare sa dam timp sanilor sa isi recapete o structura si o forma stabila. Este recomandat ca interventia sa se efectueze la minim 6 luni de la nastere, sau in cazul in care alaptati , 6 luni de la incetarea alaptarii.”

Asadar, mastopexia dupa nastere se realizeaza si in functie de alaptare. Daca ai nascut de curand si alaptezi, trebuie sa stii ca nu poti recurge la aceasta procedura imediat. Dupa finalizarea alaptarii trebuie sa astepti cateva luni pentru ca organismul sa suprime din productia de lapte iar sanii sa pastreze o anumita structura.

Daca alaptezi si vrei sa stii cand poti sa apelezi la mastopexie, cel mai bine discuta cu un medic chirurg plastician care va stii sa te indrume corespunzator pentru o procedura corecta, optima pentru sanatatea ta si a copilului tau. Acesta iti va recomanda un set de analize si va purta o discutie despre istoricul tau medical pentru a stii exact daca mastopexia reprezinta o optiune de lifting mamar care sa nu iti puna sanatatea in pericol.

Se mai poate alapta dupa mastopexie?

Orice interventie presupune riscuri. In cazul mastopexiei, puteti resimti o sensibilitate schimbata la nivelul sanilor si a areolelor. In schimb, alaptarea nu este de obicei alterata in urma interventiei de mastopexie.

Mastopexiile cu implant si mamoplastiile reductionale pot avea un efect crescut in reducerea capacitatii de alaptare. Presiunea constanta unui implant de dimensiuni crescute la nivelul glandei mamare poate duce la atrofia acesteia, iar in cazul reductiilor mamare, o parte din glanda mamara este excizata pentru a ajunge la dimensiunea dorita a sanilor. 

Mastopexiile fara implant nu altereaza tesutul mamar in niciunul din aceste feluri, astfel ca au un impact scazut asupra alaptarii, iar pacientele ce puteau alapta inaintea interventiei nu au dificultati in a alapta dupa mastopexie.”

Avantajele liftingului mamar dupa sarcina

“Mastopexia ofera pacientelor o multitudine de avantaje, prin repozitionarea sanilor si rejuvenarea aspectului acestora. De asemenea, elimina pielea in exces ce “atarna” inestetic de la nivelul sanilor, iar odata cu aceasta poate trata eventualele iritatii tegumentare de la nivelul santurilor inframamare.

Aceasta interventie ofera un aspect natural al sanilor, reintinerit, cu sani plini de volum la polul superior, capabili de a reda un decolteu de invidiat. Asadar, daca aspectul sanilor lasati va deranjeaza, liftingul mamar este interventia potrivita ce va poate reda increderea in dumneavoastra.”

Asadar, liftingul mamar realizat dupa sarcina poate sa ofere mai multe avantaje. In primul rand, imbunatateste aspectul fizic al sanilor lasati, crescand incredere in sine a mamicii care nu mai trebuie sa poarte un sutien pentru a acoperi imperfectiunile. Acest lucru este valabil si in cazul hainelor, pentru ca femeile cu sanii lasati trebuie sa isi aleaga cu atentie vestimentatia. Totodata, din cauza greutatii mai mari, coloana poate avea de suferit din cauza sanilor mari si lasati.

Cum te recuperezi dupa o mastopexie dupa sarcina

Exact ca in cazul oricarei alte operatii chirurgicale, pacienta trebuie sa tina cont de recomandarile pe care medicul chirurg le va face la externare. Pentru a evita complicatii, este important sa lasi zona operata sa se recupereze. Nu este usor sa te ocupi de un copil mic si sa te odihnesti suficient, dar nu este imposibil. Trebuie sa respecti indicatiile medicului si sa te feresti de eforturile fizice mari, cum ar fi ridicarea greutatilor. Cand il iei in brate copilul, fii atenta sa nu il asezi pe zona operata sau sa nu o lovesti. 

Discuta cu medicul tau toate detaliile importante pentru recuperarea dupa mastopexie, mai ales ca ai un copil pe care trebuie sa il ingrijesti sa ii oferi toata atentia ta.

Ce riscuri poate avea mastopexia dupa sarcina

Mastopexia poate implica anumite riscuri, indiferent daca femeia a fost sau nu insarcinata. Acestea pot include sensibilitatea sanilor, asimetria lor sau complicatii postoperatorii, cum ar fi hematoamele sau infectiile. Pentru a preveni aceste probleme, este important sa urmezi indicatiile medicului care te-a operat si sa il contactezi daca observi vreun semn de alarma.

“Contraindicatiile raman aceleasi ca pentru orice interventie cu scop estetic. Orice problema de sanatate serioasa precum insuficienta cardiaca, diabet dezechilibrat, insuficienta respiratorie, probleme de coagulare, va contraindica aceasta interventie.

De asemenea, este important sa intelegeti ca mastopexia este o interventie chirurgicala, si, ca orice interventie chirurgicala, va lasa in urma o cateva cicatrici. Echipa Estet Laser se va asigura ca exista toti factorii externi ce favorizeaza o cicatrice estetica, insa procesul de cicatrizare depinde in mare parte de predispozitia pacientelor. Asadar, daca o cicatrice la nivelul sanului nu poate fi acceptata, liftingul mamar nu este procedura potrivita pentru dumneavoastra.”

Cat poate sa coste o operatie de mastopexie

Inainte de a lua o decizie privind operatia de lifting mamar, este esential sa te informezi despre calificarea si experienta medicului chirurg care o va efectua, precum si despre conditiile clinicii de estetica unde va avea loc interventia. Nu te lasa convinsa de pretul mai mic al operatiei, deoarece acesta nu reflecta neaparat calitatea serviciilor medicale. De exemplu, la clinica Estet Laser, o mastopexie costa aproximativ 2500 euro, un pret competitiv, corelat cu profesionalismul echipei medicale.

Daca te-ai decis sa recurgi la o operatie de ridicare a sanilor dupa sarcina, iti oferim si cateva recomandari utile pentru ca interventia sa fie una reusita:

  • Alege cu atentie clinica si medicul chirurg care sa iti faca procedura de mastopexie. Citeste recenziile despre acestia, vezi care sunt costurile si incearca sa gasesti informatii despre interventiile care au reusit pentru alti pacienti.
  • Discuta cu medicul chirurg tot ce trebuie sa stii despre mastopexia de dupa sarcina, cum iti influenteaza alaptarea si daca este potrivita pentru tine. Este foarte important sa discutati toate  aspectele esentiale pentru ca sanatatea ta si a bebelusului tau sa nu aiba de suferit.

Prin urmare, nu te simti vinovata ca iti doresti un corp frumos dupa ce ai devenit mamica. Sanii lasati sunt o consecinta normala a nasterii si a alaptarii, dar poti sa le redai aspectul ferm si placut cu ajutorul unei mastopexii. Aceasta interventie chirurgicala iti va imbunatati atat increderea in tine, cat si relatia cu partenerul tau.

Image by nensuria on Freepik

Data articol: 25/09/2023