Cum să gestionezi stările de anxietate. Soluții recomandate de terapeuți - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum să gestionezi stările de anxietate. Soluții recomandate de terapeuți

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Cum să gestionezi stările de anxietate. Soluții recomandate de terapeuți
Cum să gestionezi stările de anxietate

Toată lumea trece prin stări de anxietate la un moment dat în viețile lor, fie că este vorba despre emoțiile dinaintea unui examen important sau începutul unei noi etape profesionale. Este perfect normal să experimentați un oarecare disconfort sau mici tensiuni în situațiile de zi cu zi. Însă în momentul în care anxietatea devine din ce în ce mai greu de gestionat și începe să vă afecteze calitatea vieții, este cazul să acordați atenție acestor semnale.

Astfel, am conceput acest ghid pentru a determina ce este anxietatea, cum se manifestă și ce puteți face dacă aceasta depășește un nivel „sănătos”. Este important de reținut că următoarele informații nu țin locul unui diagnostic – pentru acesta este nevoie să consultați un profesionist din domeniul sănătății.

Ce este anxietatea?

Termenul de anxietate provine din cuvântul de origine latină „anxietās”, derivat la rândul său din grecescul „ánkhō” care se traduce ca „a apăsa strâns, a sugruma”. Încă din cele mai vechi timpuri, acest cuvânt a fost folosit pentru a descrie emoții și schimbări de natură fizică (cum ar fi creșterea tensiunii arteriale) declanșate de situații incerte. Aceste situații provoacă stări de îngrijorare, încordare, neliniște și frică în mentalul uman.

Însă cum putem deosebi frica de anxietate generalizată? Anxietatea este un tip de frică asociată de obicei cu o amenințare percepută fie legată de momentul prezent, fie este proiectată în viitor („ceva sigur va merge prost”). Spre deosebire de frică, ce este un răspuns instinctiv la un pericol imediat, anxietatea este o sentiment continuu de îngrijorare fără o cauză specifică. În unele cazuri, un nivel controlabil de anxietate poate acționa ca o forță motivatoare generatoare de schimbări pozitive. Cu toate acestea, niveluri mari și constante de anxietate pot afecta concentrarea, au un efect dăunător asupra relațiilor și îi pot împiedica pe oameni să își trăiască viața.

Prin urmare, este util ca fiecare persoană să recunoască diferitele forme de anxietate și modul în care acestea îi afectează, pentru ca mai apoi să poată integra în viața lor strategii de coping (adaptare pozitivă) eficiente.

Cum se manifestă anxietatea? Simptome fizice și psihologice

Anxietatea are un efect puternic asupra minții și corpurilor oamenilor, dat fiind faptul că este unul dintre răspunsurile instinctive la situații de supraviețuire. 

Iată câteva dintre simptomele fizice pe care le puteți simți atunci când sunteți anxioși:

– Bătăi rapide și/sau neregulate ale inimii;

– Respirație rapidă și nu foarte profundă (hiperventilație);

– Senzație de nod în gât;

– Mușchi slăbiți sau încordați;

– Transpirație;
– Tremurături (la extremități), frisoane;

– Dureri de stomac, greață;

– Gură uscată;

– Tendința de merge des la toaletă;

– Amețeli, senzație de lipsă de energie, sau leșin;

– Fluctuații de temperatură (pusee rece-cald);

– Senzație de deconectare cu corpul;

– Frică de a înnebuni, sau de moarte.

Anxietatea are și un impact psihologic, care poate presupune:

– Tensiune și îngrijorare constantă (vă gândiți obsesiv la o problemă și nu vă puteți opri);

– Probleme cu somnul;

– Lipsă de concentrare și productivitate;

– Lipsă de energie;

– Scenarii fataliste (tendința de a te aștepta la ce e mai rău);

– Senzație de iritabilitate;

– Stări depresive;

– Pierderea încrederii în sine;

Gestionarea anxietății: sfaturi și metode de tratament

Într-adevăr, poate fi dificil să întrerupeți acest ciclu de îngrijorări și anxietăți. Cu toate acestea, există o serie resurse care vă pot ajuta să minimizați disconfortul și să gestionați anxietatea în mod eficient:

  • Comunicarea deschisă și onestă. Deși poate fi dificil să împărtășiți prin ce treceți și ce simțiti, este extrem de benefic să discutați cu prieteni, familie sau cineva care a avut o experiență similară. Pe lângă faptul că vă puteți descărca unei persoane care vă ascultă, vă veți simți cu adevărat înțeles și susținut. 
  • Infruntarea fricii. Rupeți ciclul constant de evitare, făcând pași mici către scopurile și obiectivele dvs.! Șansele sunt ca situația de care vă temeți să nu fie atât de rea pe cât vă așteptați, iar îndeplinirea acestei sarcini va reduce considerabil anxietatea pe viitor.
  • Țineți un jurnal. Este o idee bună să notați cum vă simțiți și ce anume vă poate face să vă simțiți anxioși. Punând totul pe hârtie vei avea o imagine mai clară a situației tale și vei știi cum te poți pregăti mai bine pentru situații care provoacă anxietate.
  • Metode de relaxare. Practici recunoscute precum yoga, meditația sau masajul vă pot ajuta să vă reglați respirația, să vă relaxați corpul și să fiți cu adevărat prezenți. Aceste metode vă pot ajuta să gestionați felul în care vă resimțiți experiențe stresante.
  • Exerciții fizice. Orice fel de activitate fizică și indiferent de intensitatea ei, va declanșa acțiunea substanțelor chimice ale creierului care vă îmbunătățesc starea de spirit, bunăstarea și reduc nivelul de stres. Exercițiile fizice pot acționa ca metodă de prevenție și tratament pentru anxietatea legată de imaginea corpului, dar și a stimei de sine. 
  • Alimentația sănătoasă. Este recomandat să mâncați multe fructe și legume, și să evitați alimentele bogate în zahăr întrucât fluctuațiile glicemice pot da stări de anxietate. De asemenea, cofeina poate crește nivelul de anxietate, așadar încercați să evitați să beți prea mult ceai sau cafea.
  • Consumul moderat de alcool. În general, oamenii beau alcool atunci când vor să își diminueze stresul sau anxietatea. Cu toate acestea, atunci când efectul alcoolului dispare, vă puteți simți și mai rău. 
  • Ajutor specializat.De multe ori, poate fi greu să recunoști și să vorbești despre temeri pe care majoritatea oamenilor par să nu le aibă. Însă simplul fapt de a cere ajutor de specialitate este un semn de putere și un prim pas către a recăpăta controlul vieții tale. Puteți solicita într-o primă instanță sfatul medicului de familie care vă va putea sfătui asupra diferitelor tratamente disponibile.
  • Psihoterapia (terapia prin vorbire): Acesta este un tip de consiliere este potrivit pentru orice vârstă, gen sau alte caracteristici. În cazul anxietății, psihoterapia online poate fi o soluție mai la îndemână pentru început, întrucât veți putea participa la ședințe din confortul casei. În cazul terapiei individuale, un psihoterapeut vă va asculta problemele, va evalua simptomele și va sugera modalități de a gestiona anxietatea dvs. În general, terapia cognitiv comportamentală (TCC) este foarte eficientă pentru persoane cu probleme de anxietate. O astfel de terapie ajută oamenii să înțeleagă legătura dintre gândurile și starea lor de spirit, și le arată cum își pot modifica comportamentul pentru a diminua anxietatea și a se simți din nou în control.

Citeste articolul integral aici.

Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!

Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape

foto: Depositphotos.com

Data articol: 27/07/2022