Piata multivitaminelor este in floare, miliarde de euro cheltuindu-se anual pe multivitamine. Oamenii apeleaza la multivitamine pentru a se feri de anumite boli, de la cele mai simple, la cele mai grave.
Potrivit unui studiu de lunga durata publicat in Jurnalul Asociatiei Medicilor din Statele Unite, se pare ca multivitaminele nu protejeaza barbatii impotriva bolilor cardiovasculare. La studiul “Physician Health Study II” au participat peste 15.000 de medici, cu varsta peste 50 de ani, care timp de peste 10 ani au luat zilnic multivitamine. In ciuda acestui fapt, nu li s-a redus deloc riscul de a face atac de cord sau de a muri din cauza unor probleme cardiovasculare.
Studiul face parte dintr-o serie mai ampla de cercetari pentru a se urmari efectele multivitaminelor asupra cancerului si asupra bolilor cardiovasculare. Desi nu s-au descoperit efecte miraculoase in ceea ce priveste aceste boli, cercetatorii nu neaga insa eficacitatea multivitaminelor asupra altor afectiuni. “Doar pentru ca am descoperit ca multivitaminele nu rezolva toate problemele de sanatate, nu poti sa le negi celelalte efecte”, a declarat dr. Michael Graziano, seful Diviziei Geriatrie din cadrul Brigham and Women’s Hospital, si coordonator al studiului.
In cazul cancerului, de exemplu, pe baza datelor culese de la acelasi grup de studiu, s-a constatat o scadere cu 8 la suta a riscului de a dezvolta cancer la cei care au luat zilnic timp de 11 ani multivitamine, fata de grupul care a luat placebo.
Nu se stie exact ce efecte au multivitaminele asupra femeilor, insa Graziano a declarat ca vor incepe studiile si pe femei.
“Nu este clar daca multivitaminele sunt benefice doar pentru o anumita categorie de barbati si daca da, care este aceea, sau daca se poate generaliza. In plus, multivitaminele nu sunt toate la fel”, a declarat Keith Ayoob, nutritionist si profesor asociat la Facultatea de Medicina Albert Einstein din New York.
La randul sau, dr. Eva Lonn, de la Spitalul General Hamilton, profesor la catedra de Cardiologie din cadrul Universitatii McMaster, din Ontario Canada, a declarat ca acest studiu sugereaza faptul ca multivitaminele nu trebuie considerate singura metoda de prevenire a diverselor boli. “Cei care doresc sa previna bolile de inima, de exemplu, trebuie sa aiba grija la alimentatie, sa faca sport, sa evite fumatul si sa nu se bazeze doar pe efectul multivitaminelor”, a precizat dr. Lonn.
“Atat femeile, cat si barbatii ar trebui sa ia in considerare faptul ca, adaugand multivitamine la dieta lor zilnica, le cresc sansele sa fie sanatosi. Descoperirile din cadrul studiului “Physician Health Study II” nu intemeiaza denigrarea multivitaminelor, ci doar intareste ideea ca oricat de bune ar fi multivitaminele, acestea nu ar trebui sa inlocuiasca un stil sanatos de viata” , a fost de parare dr. David Katz, directorul Centrului de Cercetare in domeniul Prevenirii bolilor din cadrul Facultatii de Medicina Yale.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?