Cele mai frecvente afecțiuni care au nevoie de recuperare medicală - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cele mai frecvente afecțiuni care au nevoie de recuperare medicală

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Cele mai frecvente afecțiuni care au nevoie de recuperare medicală
afecțiuni care au nevoie de recuperare medicală

Recuperarea medicală este un proces normal și recomandat pentru restabilirea funcționalității și calității vieții celor care au trecut prin diverse afecțiuni de sănătate și au urmat tratamente specifice. De altfel, recuperarea medicală implică o serie de terapii și proceduri menite să îmbunătățească mobilitatea, să reducă durerea și să prevină complicațiile pe termen lung, totul adaptat în funcție de tipul de tratament care a fost urmat. Desigur, un plan de recuperare, fie el unul bazat pe gimnastică medicală sau pe proceduri ce țin de domeniul terapiei de gestionare a durerii, va fi recomandat doar de către un medic specialist. 

Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni care necesită recuperare medicală:

Accidente vasculare cerebrale (AVC)

Accidentele vasculare cerebrale pot cauza paralizie, dificultăți de vorbire și alte deficite neurologice. Recuperarea medicală după un AVC este o parte importantă care ajută la recuperarea mobilității și a funcțiilor cognitive. În funcție de fiecare caz în parte, terapiile de recuperare pot include kinetoterapia, logopedia și terapia ocupațională.

Fracturi și intervenții chirurgicale ortopedice

Fracturile, dar și intervențiile chirurgicale la nivelul oaselor și articulațiilor necesită adesea recuperare medicală pentru a restabili mobilitatea și forța musculară. Kinetoterapia și fizioterapia sunt, din acest punct de vedere, recomandate de către personalul medical pentru recuperarea completă și prevenirea complicațiilor.

Leziuni la nivelul coloanei vertebrale

Leziunile coloanei vertebrale, inclusiv herniile de disc și traumatismele, pot provoca dureri severe și limitări ale mișcării. Recuperarea medicală ajută la ameliorarea durerii și la restabilirea funcționalității, utilizând tehnici precum terapia fizică și exercițiile de întărire a musculaturii spatelui în cadrul programelor de gimnastică medicală.

Artrita și alte afecțiuni reumatice

Artrita și alte boli reumatice provoacă, de regulă, inflamație și rigiditate articulară. Recuperarea medicală în aceste cazuri se concentrează pe menținerea și îmbunătățirea mobilității articulare, reducerea durerii și îmbunătățirea calității vieții prin fizioterapie și exerciții specifice.

Boli cardiovasculare

Persoanele care au suferit un infarct miocardic sau o intervenție chirurgicală cardiacă au nevoie să urmeze programe de recuperare cardiovasculară. În majoritatea cazurilor, acestea includ exerciții fizice moderate, sub supraveghere medicală, și sfaturi și recomandări în ceea ce privește modificările stilului de viață pentru a reduce riscul de recidivă.

Leziuni cauzate de activități sportive

Leziunile provocate de anumite activități sportive, cum ar fi întinderile, rupturile de ligamente sau de menisc, necesită adesea recuperare pentru a reveni la activitatea fizică normală, așa cum aflăm exemple în acest articol. Programele de recuperare includ exerciții de întărire, stretching și terapie manuală aplicată de un terapeut specialist în gimnastică medicală și recuperatorie.

Afecțiuni respiratorii cronice

Boli precum bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) și astmul pot necesita recuperare pulmonară. Aceasta presupune exerciții respiratorii și fizioterapie respiratorie pentru a îmbunătăți capacitatea pulmonară și a reduce simptomele care pot influența stilul de viață zilnic.

Cum aminteam la începutul articolului, recuperarea medicală joacă un rol important în tratamentul și gestionarea multor afecțiuni. Fie că este vorba despre reabilitarea după un AVC, tratarea unei fracturi sau recuperarea postchirurgicală, un program bine structurat de recuperare medicală poate aduce îmbunătățiri semnificative în starea de bine a pacientului. Desigur, cel mai important este să asculți de recomandările medicului și să urmezi sfaturile acestuia în ceea ce privește pașii pe care îi ai de parcurs în vederea recuperării totale. 

Foto: Unsplash

Data articol: 09/09/2024