Astmul este o boala cronica de plamani, caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse. Afectiunea nu poate fi vindecata, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viata normala, activa, daca respecta cateva reguli simple: iau medicamente prescrise de medic, merg la controale periodice, nu fumeaza, se feresc de polen, praf si par de animale, invata sa isi dea seama cand astmul lor se agraveaza si cum trebuie sa reactioneze.
„Astmul este o boala care poate fi tinuta sub control. Este important ca pacientii sa stie ca pot duce o viata normala daca isi iau tratamentul si se feresc de factorii de risc.” spune Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie si reprezentantul GINA (Global Initiative for Asthma) in Romania. „Pe www.invingeastmul.ro pacientii au la dispozitie un test de autoevaluare a controlului astmului ” adauga Prof. Dr. Mihaltan
Astmul in cifre:
Astmul afecteaza mai mult de 300.000.000 oameni in toata lumea (Global Burden of Asthma Report, 2004, www.ginasthma.org.) s i este cea mai raspandita boala cronica printre copii.
Doar in Europa, 30.000.000 persoane sufera din cauza astmului. (In Europa, 1 din 4 pacienti a avut cel putin o criza de astm atat de severa, incat nu a putut nici macar sa ceara ajutor.)
In Europa de Vest, o persoana moare din cauza astmului in fiecare ora.
In Romania, se estimeaza ca sunt intre 800.000 si 1.000.000 cazuri de astm.
Sfaturi utile pentru pacientii cu astm:
evitati factorii de risc
renuntati la animalele de companie
lasati-va de fumat; daca membrii familiei fumeaza, rugati-i sa nu o faca in casa;
nu folositi deodorante puternice – sapun, sampon, parfum, deodorant de camera etc.
faceti pregatiri speciale pentru camera voastra (scoateti toate covoarele, pernele suplimentare si fotoliile, spalati cearsafurile si paturile des in apa fierbinte; lasati-le sa le usuce soarele; aerisiti camera des)