Ce este termoterapia și cui îi este utilă - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce este termoterapia și cui îi este utilă

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Ce este termoterapia și cui îi este utilă
Credit foto: Pexels

Termoterapia – terapia cu căldură – constă în utilizarea căldurii în scopuri terapeutice. Prin aplicarea căldurii într-o anumită zonă a corpului este stimulat fluxul sangvin, ceea ce duce la reducerea durerilor și inflamațiilor. Termoterapia este o metodă excelentă de tratament în principal în cazul persoanelor cu probleme ale articulațiilor sau dureri musculare, însă beneficiile sunt resimțite și în alte situații.

Termoterapia a fost folosită din cele mai vechi timpuri ca metodă de tratare a durerilor și pentru îmbunătățirea stării articulațiilor, mușchilor și țesuturilor moi cu dureri sau rănite. Metodele aplicate de-a lungul timpului au fost diverse, iar unele dintre ele implicau efort, însă tehnologia actuală o face facilă. Există dispozitive moderne care utilizează combinația de masaj și căldură cum sunt fotoliile profesionale de masaj, foarte ușor de folosit și care sunt extrem de benefice pentru cei care suferă de dureri de spate provocate de stilul de viață sau de diverse afecțiuni.

Cum se realizează termoterapia

În zilele noastre sunt mai multe forme de termoterapie, majoritatea fiind folosite în cabine de fizioterapie sau kinetoterapie, pentru că implică dispozitive speciale care pot fi acționate doar de personal calificat. Fotoliile de masaj care au și funcții termo pot fi utilizate acasă, fără asistența vreunui specialist.

Cele mai cunoscute forme de termoterapie sunt:

  • hidro-termoterapia;
  • cataplasme;
  • împachetări cu nămol sau parafină;
  • baia de aer cald.

Acasă mai pot fi utilizate și pernele electrice sau compresele calde.

Ce dureri pot fi tratate prin termoterapie

În principal, termoterapia reduce durerile cronice de spate sau durerile musculare provocate de efort fizic intens sau de posturi greșite, potrivit Science Direct. Dar are efect și în cazul altor afecțiuni, cum ar fi:

  • durerile provocate de luxații;
  • contuzii;
  • lombosciatică;
  • dureri reumatice;
  • rigiditate musculară.

Contraindicații

Deși are multe beneficii, terapia prin căldură poate dăuna cardiacilor sau persoanelor care suferă de boli ale sângelui, infecții, boli ale glandei tiroide și ale glandelor suprarenale, afecțiuni venoase, tumori mamare și fibroame uterine, cancer sau femeilor însărcinate.

Foto: Pexels

Cuvinte cheie:
Data articol: 08/06/2023