Stafilococi
Sandvisurile, salatele si produsele de patiserie pot fi contaminate cu stafilococi, atunci cand sunt preparate de o persoana care este pozitiva. Simptomele apar repede, la 30 de minute de la ingerare, si includ stari de voma, crampe si diaree. Boala dureaza in jur de trei zile
Sfat: Spala-te temeinic pe maini inainte sa manevrezi alimentele. Nu gati daca esti bolnav sau ai o infectie la nas sau la ochi, o rana deschisa si o infectie la maini sau la incheieturi.
Citeste si: Mancarea in timpul verii: 5 mituri care iti pot face foarte rau
Hepatita A
Virusul Hepatitei A ataca ficatul si poate cauza febra, oboseala cronica, stari de voma, scaderea in greutate. O persoana infestata poate raspandi virusul daca nu se spala pe maini si atinge mancarea sau alte obiecte care sunt bagate in gura.
Sfat: Vaccineaza-te impotriva hepatitei A, iar cand mananci la restaurant asigura-te ca este unul bine cotat. Spala-te intotdeauna pe maini inainte de a pune mana pe mancare.
Campilobacter
Este suficienta o picatura din zeama care se scurge din puiul crud, daca este contaminat, sa declanseze boala. Simptomele infestarii pot fi febra, crampe, diaree, voma. Majoritatea oamenilor se recupereaza dupa o saptamana, insa pot aparea si complicatii ale bolii – sindromul Guillian-Barre, o boala grava care se declanseaza la cateva saptamani de la contaminarea cu campilobacter. Aceasta poate cauza paralizie temporara.
Sfat: Evita contaminarea incrucisata, spala temeinic mainile, cutitele si suprafetele de lucru care au intrat in contact cu carnea cruda. Gateste puiul la cel putin 70 de grade Celsius.
Cand sa suni doctorul
Majoritatea intoxicatiilor alimentare se rezolva de la sine, insa ar trebui sa suni doctorul daca:
– ai febra mare
– ai scaune cu sange
– ai stari de voma prelungite
– diareea dureaza mai mult de 3 zile
– esti deshidratat (gura uscata, ameteala, urinari rare)
Cum sa manevrezi alimentele
– spala-te temeinic pe maini inainte de a pune mana pe alimente
– spala suprafetele de lucru si ustensilele dupa ce au intrat in contact cu carnea cruda
– spala fructele si legumele sub jet de apa si sterge-le cu un prosop de hartie
– indeparteaza straturile superioare de la varza, salata etc.
– spala individual fruznele de salata, spanac etc.
– gateste carnea la temperaturi ridicate.
Precautii speciale
Femeile insarcinate, copiii si batranii trebuie sa ocoleasca alimentele gatite la temperaturi mici, ouale crude, produsele nepasteurizate, fructele de mare crude.
Imagine de silviarita de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!