Intoxicatiile alimentare ne pot pune in pericol sanatatea si chiar viata. Iata care sunt cauzele intoxicatiilor alimentare si cum te poti feri de ele, potrivit specialistilor de la webmd.com.
Listeria
Bacteria listeria poate afecta fructele si legumele proaspete. Simptomele infectiei sunt febra, dureri musculare, deranjament stomacal. Simptomele pot aparea in doua zile de la infestare, dar si la doua luni distanta de la contaminare.
Sfat: Spala temeinic fructele si legumele inainte de a le taia si consuma. Tine la frigider alimentele, la temperaturi sub 4 grade Celsius.
Listeria se mai poate afla si in produsele lactate nepasteurizate, precum laptele crud, branza brie, feta etc. Persoanele aflate sub risc sunt batranii si femeile insarcinate, dar si oamenii cu un sistem imunitar slabit.
Sfat: Cumpara doar produse pasteurizate.
O alta sursa de contaminare cu listeria sunt mezelurile. Desi produsele sunt procesate, iar bacteriile sunt distruse la temperaturi inalte, infestarea se poate produce si dupa ambalare, in timpul manevrarii in depozite sau la magazinele alimentare.
Sfat: Evita produsele semipreparate si tine la abur mezelurile la temperaturi mai mari de 73 de grade.
Salmonella
Bacteria salmonella poate afecta majoritatea alimentelor, insa cele mai mari riscuri le prezinta produsele provenite de la animale care intra in contact cu propriile fecale. La pui, salmonella poate contamina oul inainte de a i se forma coaja, asa ca, chiar si cele mai curate oua pot fi adaposti periculoasa bacterie. Simptomele contaminarii cu salmonella sunt crampe stomacale, febra, diaree, si apar, de regula, dupa 12-72 de ore de la expunere. Boala dureaza in jur de 4-7 zile.
Sfat: NU manca niciodata oua crude sau preparate partial. Gateste puiul la temperaturi mai mari de 73 de grade Celsius. Tine carnea de pui cruda separata de cea gatita sau de alte alimente. Spala temeinic mainile, cutitele si suprafetele de lucru dupa ce ai gatit pui.
Salmonella mai poate fi gasita si in legumele proaspete: rosii, ardei iute, salata verde.
Copiii mici si batranii sunt categoriile de risc maxim in cazul contaminarii cu salmonella.
Sfat: Spala bine fructele si legumele si usuca-le inainte de a le manca. Tine-le la frigider la temperaturi sub 4 grade Celsius.
Alimentele procesate pot fi si ele contaminate cu salmonella. Chipsurile, biscuitii, supele, untul de arahide, chiar si alimentele congelate au un potential de risc de infestare cu salmonella. In asemenea cazuri, produsele descoperite ca fiind contaminate trebuie retrase de pe piata.
Sfat: Nu consuma niciodata un produs care a fost retras de pe piata.
Nu doar carnea de pui poate si supusa riscului de contaminare cu salmonella, ci si celelate tipuri de carne.
Sfat: Gateste carnea de porc, de vita, de miel la cel putin 70 de grade Celsius. Evita contaminarea incrucisata, spaland temeinic mainile, cutitele si suprafetele de lucru care au intrat in contact cu carnea cruda.
Citeste si: 4 tipuri de carne care te pot trimite la spital
E.coli
Bacteria E.coli traieste in intestinele vitelor si poate contamina carnea in timpul procesului de transare. Printre siptomele infestarii cu E.coli se numara dureri abdominale severe, diaree apoasa, stari de voma. Boala se dezvolta, de regula, la cateva zile de la expunerea la carnea contaminata si poate dura aproximativ o saptamana.
Sfat: Gateste carnea la peste 70 de grade Celsius. Spala temeinic mainile, cutitele si suprafetele de lucru pe care a stat carnea cruda.
Sucurile si laptele crud pot fi si ele contaminate cu E.coli.
Sfat: Pasteurizarea este solutia pentru distrugerea bacteriei. Evita produsele nepasteurizate.
Fructele si legumele pot fi si ele contaminate cu E.coli, prin intermediul apei sau al ingrasamintelor. Cel mai mare risc il prezinta legumele cu fructe verzi, precum spanacul. Expertii spun insa ca beneficiile fructelor si legumelor sunt mult mai mari decat riscul intoxicatiilor alimentare.
Sfat: Separa legumele si fructele si spala-le individual, in special legumele cu frunze verzi.
Botulism
Botulismul este o boala rara, dar fatala, si este legata de conservarea in conditii improprii a alimentelor. Conservele facute in casa sunt in risc, dar si mierea, carnea afumata sau pestele uscat si sarat. Bebelusii sunt foarte sensibili la toxina botulinica. Iar simptomele bolii sunt crampe stomacale, stari de voma, probleme de respiratie, probleme la inghitire, vedere dubla, slabiciune, paralizie. Suna imediat la urgenta daca suspectezi o intoxicatie cu toxina botulinica.
Sfat: Copiii sub un an NU au voie miere. Nu consuma o conserva daca este umflata, curge sau miroase ciudat. Sterilizeaza conservele facute in casa la 120 g Celsius, timp de 30 de minute.
Citeste continuarea: 1 2
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!