Dar să luăm pe rând câteva dintre virtuțile spanacului, ca să înțelegem de ce trebuie să-l introducem zilnic în alimentație.
1. Scade riscul de ulcer
Este un „curăţitor” al căilor digestive și un stimulator al secreţiei biliare și pancreatice, iar sărurile metalelor conţinute de celulele vegetale ale spanacului interacţionează cu enzimele din sucurile digestive. În timpul acestor reacţii se produce o variaţie a pH, adică a acidităţii în interiorul stomacului. Ca urmare a acestor fluctuaţii de aciditate, apar semnale electrice ce merg pe nervul vag, care face legătura dinte stomac și creier. Drept urmare, creierul ia o serie de „hotărâri” legate de controlul procesului digestiv. Una dintre aceste decizii este cea de a crește secreţia de mucus, care protejează stomacul de acţiunea nocivă a unor substanţe acide, inclusiv de acidul clorhidiric secretat chiar de stomac. Prin acest efect complex, consumul de spanac, chiar si în cazul celui fiert, scade riscul de ulcer stomacal. Totodată, spanacul conţine si saponină, care are efect antiulceros.
2. Previne constipația
O altă comandă pornită de la creierul nostru după ce mâncăm spanac este cea care declanșează o reglare a producţiei de pepsină, o enzimă care are rolul de a desface proteine sau alimente în proteine mai mici. Acest aspect este foarte important în cazul în care consumăm zilnic carne, care, dacă nu este digerată rapid, poate cauza probleme de tipul disconfortului sau al constipaţiei.
Citește articolul integral pe ANTENA SATELOR