3 lucruri mai puțin știute despre ficatul gras și ce să nu mai faci dacă vrei să te recuperezi rapid - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

3 lucruri mai puțin știute despre ficatul gras și ce să nu mai faci dacă vrei să te recuperezi rapid

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 3 lucruri mai puțin știute despre ficatul gras și ce să nu mai faci dacă vrei să te recuperezi rapid
despre ficatul gras
Credit foto: Unsplash

De cele mai multe ori, aflăm că ficatul nostru are nevoie de un mic ajutor atunci când mergem la medic pentru un control de rutină. Facem analizele anuale, câteva investigații imagistice și primim recomandări pentru a ne ajuta ficatul să se refacă după o perioadă în care nu ne-am îngrijit așa cum trebuie de starea noastră de bine. Stresul, oboseala acumulată, sedentarismul sau alimentația săracă în vitamine și nutrienți pot influența în mod direct sau indirect sănătatea ficatului nostru. 

Ei bine, ficatul gras, cunoscut și sub numele de steatoză hepatică, este printre cel mai des întâlnite afecțiuni, indiferent de vârstă sau de istoric medical. Așa cum îi spune numele, problema înseamnă, pe scurt, grăsime care se acumulează în celulele hepatice. 

Iată trei lucruri mai puțin știute despre ficatul gras și sfaturi utile cu privire la ce să nu mai faci dacă vrei să te recuperezi rapid, precum și recomandări de prevenție în afecțiunile hepatice.

Ficatul gras este, de cele mai multe ori, asimptomatic

Citim des că bolile hepatice vin la pachet cu oboseală, stări de rău, lipsa apetitului și alte simptome specifice. Ei bine, un lucru mai puțin cunoscut despre ficatul gras este că poate fi asimptomatic. Adesea, oamenii nu realizează că au această afecțiune, deoarece nu prezintă semne evidente. Cu toate acestea, este important ca afecțiunea să fie depistată și gestionată eficient, pentru a se evita progresia spre forme mai acute de boală hepatică.

Alcoolul poate agrava rapid ficatul gras

Consumul excesiv de alcool poate agrava ficatul gras. Este esențial să limitezi sau să renunți complet la consumul de alcool dacă ai fost recent diagnosticat. Alcoolul poate cauza inflamații suplimentare ale ficatului și poate accelera deteriorarea sa. Similar, este bine să renunți la fumat și la alte vicii nocive atunci când funcția hepatică are de suferit. 

Un stil de viață sănătos va ajuta la recuperarea funcției hepatice

Desigur, un stil de viață sănătos și echilibrat este răspunsul cel mai indicat în fața ficatului gras. Iată câteva sfaturi rapide pentru o recuperare cât mai eficientă.

  • Adoptă o dietă sănătoasă pentru ficat: conform draxe.com, este bine să renunți la alimentele bogate în grăsimi saturate și zaharuri adăugate (așa cum sunt îndulcitorii) și să te concentrezi pe consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe, cum ar fi peștele sau carnea de pui.
  • Fă exerciții fizice regulate: activitatea fizică ajută la pierderea în greutate și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, ambele fiind benefice pentru ficatul gras. E important să faci sport zilnic, însă nu exagera – adaptează ritmul în funcție de condiția fizică și crește intensitatea pe măsură ce corpul îți permite acest lucru.
  • Menține un control al greutății sănătos: pierderea în greutate poate reduce acumularea de grăsime în ficat și poate îmbunătăți starea ta generală de sănătate.
  • Evită medicamentele și suplimentele în exces: unele medicamente și suplimente pot agrava ficatul gras. Discută cu medicul tău înainte de a lua orice tratament nou sau înainte de a lua vitamine sau suplimente naturiste.

Nu uita să consulți întotdeauna un medic sau un specialist pentru a discuta despre situația ta specifică și pentru a primi recomandări adecvate de tratament pentru ficatul gras. Mai mult, nu uita să te întorci la control pentru a monitoriza sănătatea funcției hepatice și pentru a fi sigur că modificările aduse stilului de viață au avut efectul dorit. Este important să iei măsuri rapide pentru a îmbunătăți sănătatea ficatului tău și pentru a preveni complicațiile pe termen lung.

Photo: Unsplash

Cuvinte cheie:
Data articol: 05/10/2023