- Somnul poate face creierul mai puternic
Somnul imbunatateste starea de alerta, reimporospatand neurotransmitatorii care organizeaza retelele neuronale din creier. Aceste retele sunt esentiale nu doar pentru memorie, ci si pentru invatare, performanta mentala si abilitatea de a rezolva probleme.
- Somnul ii permite creierului sa se detoxifieze
Somnul ajuta creierul sa elimine toxinele (inclusiv proteinele periculoase) care se acumuleaza atunci cand esti treaz. Oamenii de stiinta condera ca „sistemul de inlaturare a deseurilor” este unul dintre motivele fundamentale care justifica existenta somnului. Celulele cerebrale se micsoreaza in timpul somnului pentru a mari spatiile dintre neuroni si pentru a permite lichidului cefalorahidian sa spele creierul.
- Somnul permite creierului sa perceapa placerea
Legatura dintre somn si placere este afectata de stres: stresul continuu, de intensitate scazuta reduce abilitatea corpului de a se odihni bine peste noapte ceea ce genereaza un cerc vicios. Cu cat esti mai stresat cu atat dormi mai putin; cu cat dormi mai putin cu atat mai stresat devii. Rezultatul este un nivel scazut de DHEA (un hormon produs de glandele suprarenale ale primatelor – oameni si maimute – si ale altor catorva specii animale), hormonul „viata e frumoasa”. Fara suficient DHEA este greu pentru oameni sa experimenteze fericirea.