Oamenii au inceput sa inteleaga ca exista o relatie intima si dinamica intre sentimente si ganduri si ceea ce se intampla in organism. Intr-un articol publicat in Time Magazine s-a aratat ca fericirea, speranta, optimismul si satisfactia „par sa reduca riscul ori severitatea afectiunilor cardiovasculare, bolilor de inima, diabetului, hipertensiunii si infectiilor respiratorii in vreme ce depresia poate inrautati bolile de inima, diabetul si toate celelalte afectiuni”. Boala este reala, accidentele se pot intampla iar medicina te poate salva. Insa rolul mintii si a emotiilor in starea de sanatate par a fi vitale. Iar prin intelegerea acestei relatii oamenii pot avea un rol mai important in ceea ce priveste propria stare de bine. Este doar o particica a imaginii de ansamblu, insa este particica pe care oamenii o ignora, de cele mai multe ori.
„O emotie precum teama poate fi descrisa ca un sentiment abstract ori ca o molecula tangibila de adrenalina. Fara sentiment nu exista hormon, fara hormon nu exista sentiment. Revolutia pe care noi o numim medicina minte-corp este bazata pe aceasta simta descoperire: unde merge un gand, o substanta chimica il insoteste”, scrie Deepak Chopra in Ageless Body, Timeless Mind.
Asadar, toate componentele corpului interactioneaza si lucreaza impreuna, iar daca se ignora rolul sentimentelor si gandurilor se ignora importanta pe care o au in determinarea functionarii corespunzatoare a organismului. Si poate ca este zona asupra carora oamenii au cel mai mult de lucru.
Multe persoane s-au obisnuit sa creada ca mintea si corpul sunt sisteme separate si sa gandeasca ca functioneaza independent unul de celalalt. Insa emotiile te afecteaza din punct de vedere fizic. Doar gandeste-te cum te simteai la primul interviu pentru obtinerea unui job ori la prima intalnire. Cu siguranta ca iti doreai sa pari calm si increzator in fortele proprii insa in acelasi timp te simteai emotionat. Fizic cum te simteai? Transpirai mai mult decat de obicei, vocea e posibil sa-ti fi tremurat desi ti-ai fi dorit sa fie clara si sa exprime incredere. Tocmai de aceea este usor de inteles ca un gand infricosator poate face ca inima sa bata mai repede, insa este mai greu de realizat ca singuratatea, tristetea si depresia te pot afecta si fizic. Iar cand este vorba de emotii mai complexe ori de boli foarte putini oameni iau in calcul faptul ca emotiile pot avea o influenta covarsitoare.
Intelegerea relatiei minte corp nu te va vindeca de toate problemele fizice insa invatarea limbajului simptomelor si al bolilor poti descoperi ceea ce a fost inabusit ori ignorat din punct de vedere psihic si emotional si cum poate acesta influenta starea de bine. Iata, asadar, cum iti afecteaza mintea trupul.
Citeste continuarea: 1 2