Ceea ce ar fi trebuit sa fie cea mai relaxanta perioada din an, pentru unele persoane este exact opusul. Odata cu apropierea Sarbatorilor de iarna, unii dintre noi devenim din ce in ce mai stresati, anxiosi si chiar depresivi. Motivele sunt diverse, insa cele mai frecvente sunt: efortul financiar mare, dependenta de cumparaturi, teama de singuratate sau chiar singuratatea in sine.
In opinia profesorului international de yoga Dana Tupa, stresul de sarbatori este cauzat, in mare parte, de uitarea lucrurilor simple, de ignorarea miracolelor care se intampla in jurul nostru si de axarea tot mai mare pe aspectul material / comercial al sarbatorii. “Tot aud vorbindu-se de traditiile de Sarbatori, insa multi omit ca o traditie poate fi schimbata in timp, prin repetitie, cu o alta traditie. Ceea ce era traditie acum 15-20 de ani – asezarea la masa cu cei dragi, jocurile de iarna, omul de zapada, pomul de Craciun, imbratisarile, scrisorile – acum este inlocuita cu alte traditii, precum cadourile cat mai scumpe si mai opulente, goana nebuna dupa mancare de Craciun si de Revelion si de nevoia obsesiv-compulsiva pentru comunicarea la distanta si pentru socializarea virtuala”, declara Dana Tupa, fondatorul primei scoli de yoga din Romania acreditata international, PURNA Yoga Academy.
Totodata, specialistul recomanda ca in aceasta perioada sa facem o pauza de la … grijile cotidiene, sa invatam sa ne relaxam si sa ne bucuram mai mult de prezenta celor dragi. Pentru a reusi sa readucem un echilibru in viata noastra, profesorul de yoga ne recomanda sa adoptam cinci pasi simpli:
- Sa invatam sa practicam recunostinta in fiecare zi din viata noastra! “Multi dintre noi am devenit foarte pesimisti, iar aceasta stare ne impedica sa vedem lucrurile grandioase din viata noastra. Uitam ca suntem sanatosi, ca putem merge, asculta, vedea si ca avem un acoperis deasupra capului. Legea Rezonantei actioneaza inexorabil, fie ca stim asta sau nu; de aceea se si spune ca aceasta practica a recunostintei, poate face sa atragem ca un magnet sanatatea si prosperitatea, multumind pentru ceea ce avem. Treizeci de zile de recunostinta practicate imediat dupa ce ne-am trezit, ne pot imbunatati substantial viata si perceptia asupra mediului inconjura Pana la urma, orice fiinta are impregnata in subconstient dorinta de a fi fericita si recunostinta contribuie din plin la aceasta stare”, afirma profesorul de yoga Dana Tupa.
- Putem consuma alimente dulci! In opinia specialistului, consumul de alimente dulci, pe cat posibil naturale (stafide, curmale, smochine etc) este indicat intrucat, acest gust aduce o stare de placere si de relaxare.
- Putem practica meditatia pentru a scadea nivelul cortizolului – hormonul stresului. “Una dintre cele mai simple meditatii este aceea in care ne putem concentra intreaga atentie asupra felului in care decurge respiratia, permitand astfel observarea gandurilor atunci cand apar in minte si abandonarea luptei de a le controla. Fie ca sunt ganduri pozitive sau negative, ele sunt tranzitorii si impermanente, iar observarea lor, se face fara a judeca. Studiile stiintifice au demonstrat ca meditatia si observarea respiratiei (meditatie Vipassana sau Mindfulness), imbunatatesc memoria, cresc creativitatea, scad starea de iritabilitate, anxietate si depresie”, declara Dana Tupa.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?