Cand cortizolul si testosteronul functioneaza in mod optim, precum in modelul de mai sus atunci nivelele estrogenului si insulinei sunt mentinute la cote corespunzatoare pe toata durata zilei. Asadar, in decurs de 24 de ore, vor fi stralucitori, energizanti si comunicatori inainte de ora 3 p.m. Apoi, intre 3 si 9 p.m. vor deveni mai interiorizati, procesand lucrurile in interior, mai putin interesati de conversatii si mai putin doritori de sport si sex. Aici este perioada in care apare sindromul premenstrual (de obicei nu o vei observa decat daca devine simptomatic pentru tine. Insa daca hormonii, dieta si stilul de viata sunt dezechilibrate atunci vor incepe sa apara si simptomele). Dupa ora 9 p.m. hormonii ghideaza barbatul la somn si asta pentru un motiv bun: cu cat se trezeste mai devreme cu atat mai mult testosteron va produce corpul sau in aceea zi. Si cu cat nivelul sau de testosteron va fi mai ridicat cu atat mai mici sunt sansele sa aiba sindrom premenstrual in ziua urmatoare.
Daca, insa, barbatul se trezeste tarziu, mananca tarziu, face sport dupa ce termina munca de la birou si pompeaza la nesfarsit cafeina in el – practic distruge modelul ideal hormonal – corpul lui va incepe sa produca mai putin testosteron, nivelul cortizolului va fi insuficient, cantitatea de estrogen va incepe sa creasca, iar el va incepe sa vina acasa, seara intr-o dispozitie proasta si se va transforma rapid intr-un sedentar convins. Fereastra 3-9 p.m. va deveni tot mai simptomatica in vreme ce sindromul premenstrual se va inrautati odata cu trecerea timpului din cauza dezechilibrului hormonal din corpul sau. Acest lucru va conduce la ceea ce ar parea probleme in relatia de cuplu intrucat el va comunica din ce in ce mai greu, nu va avea chef sa se implice in activitati fizice cu tine, va fi prea obosit sa se ingrijeasca si prea ostenit pentru sex. Nu, nu esti tu de vina, ci hormonii lui.
Totodata, aminteste-ti ca barbatii pot experimenta disfunctii ale tiroidei – insa in conditiile in care se confrunta cu o hipotiroidie barbatul va fi fie epuizat si stors de energie aproape tot timpul.
Starea emotionala a oricui este afectata de hormonii din organism asa ca este normal sa existe anumite fluctuatii din acest punct de vedere. Un barbat va fi sclipitor si mai social inainte de 3 p.m. si va fi mai inclinat spre interior dupa 3 p.m. – exact ca si in cazul femeilor prima jumatate a lunii fata de restul lunii. Este normal atat pentru barbati cat si pentru femei. Insa, spre deosebire de femei, schimbarile de stare ale barbatului sunt cu adevarat extreme – ca si cum doua peroane diferite ar trai in corpul sau – din cauza faptul ca in organismul sau este prea putin testosteron si prea mult estrogen.
Iata 5 modalitati de a evalua problemele unui barbat cauzate de dezechilibru hormonal:
– Cat de usor se trezeste de dimineata si cat de rapid se da jos din pat – ar putea indica un nivel scazut de cortizol.
– Cat de multa cafea consuma dupa amiaza – ar putea indica un nivel ridicat de insulina.
– Cat de iritabil este seara cand ajunge acasa – ar putea indica un nivel ridicat de estrogen.
– Cat de des face sport ori initiaza sex – ar putea indica un nivel scazut de testosteron.
– Cat de obosit pare – ar putea indica probleme la tiroida.
Sursa: yahoo.com
Citeste continuarea: 1 2