Tatal in varianta moderna - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Tatal in varianta moderna

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Job, bani, cariera » Tatal in varianta moderna

Am crescut cu imaginea clasica a tatalui ca sursa principala de venit a familiei, ca vocea autoritatii, cel care intervenea rareori in situatiile marunte, de zi cu zi care apar intr-o familie cu copii, dar atunci cand intervenea cioplea legi in piatra ca Moise, cel care era prezent la marile sarbatori si uneori, cand putea, isi dedica timp copiilor. Insa mama era cea care adauga amendamente si codiciluri “legilor lui Moise”, le interpreta si le aplica, ea se ocupa de bunul mers zilnic al “masinariei” familiei, rotita cu rotita, ea stia cine sunt doctorii la care trebuie mers, ce ii placea fiecaruia dintre noi, in ce belele e predispus sa intre fiecare copil, stia toate secretele noastre si de unde ni s-a tras fiecare cicatrice.

 

Lucrurile s-au mai schimbat de atunci si vedem asta zi de zi in jurul nostru, poate chiar in casa noastra, insa… cat de mult? Sociologii americani spun ca tatii de azi isi doresc sa fie mult mai implicati in viata copiilor, vor sa gaseasca un echilibru intre timpul petrecut la munca si cel petrecut cu familia si vor sa fie parteneri intelegatori, flexibili si implicati in mod egal in viata familiilor ca si sotiile lor.

 

Sigur, in Romania de azi, unde a-ti pastra slujba e tot mai greu si necesita sacrificii personale tot mai mari, sefii s-ar putea sa nu fie asa intelegatori cand vine vorba de program flexibil pentru tati (nici chiar pentru mame, insa asta e un alt subiect), iar barbatii inca simt ca masura succesului in viata e data de cariera si de marimea salariului, insa se pare ca si noi, femeile, suntem vinovate daca partenerii nostri nu isi asuma mai multe responsabilitati in viata de zi cu zi a familiei. De ce? Pentru ca, spun sociologii, si noi suntem (intr-o masura mai mare sau mai mica) prizonierele acelorasi vechi conceptii: casa e treaba femeii si daca nu poti sa le faci tu pe toate, nu esti o mama destul de buna, o gospodina destul de buna, etc. Ei, bine, nu, nu e asa. Studiile au demonstrat ca familiile cele mai multumite sunt cele in care partenerii isi impart responsabilitatile, chiar si cele mai marunte, si colaborarea pentru binele comun ii face sa simta ca sunt o echipa, intarind astfel relatia de cuplu.

 

Tie ti s-a intamplat sa il rogi sa schimbe un pampers sau s-o imbrace pe fetita voastra si sa ti se spuna “Eu nu ma pricep la asta”? Cum iti cooptezi partenerul in treburile de zi cu zi? Cum va impartiti responsabilitatile?

Data articol: 24/09/2010