O cercetare incheiata in luna iunie a acestui an, asupra unui esantion de mii de barbati familisti activi cu cariera si munca de birou, realizata de specialisti ai Boston College Center for Work &Family, releva informatii cel putin interesante comparativ cu rezultate obtinute la un studiu similar in urma cu 5 ani.
Majoritatea barbatilor tati spun ca ei isi doresc sa participe la indatoririle de crestere a copilului alaturi de partenera de viata, dar foarte multi dintre ei admit ca de fapt nu fac asta.
Concluziile studiului arata ca multi tati se zbat in conflictul interior de a gasi un echilibru intre job si familie. Barbatii chestionati, care au cariere si o viata profesionala activa, afirma ca a devenit mai important pentru ei sa aiba siguranta locului de munca si orele de munca flexibile decat sa aiba venituri mari si oportunitati de avansare in detrimentul unei vieti stabile.
Tatii care petrec mai mult timp cu copii lor se simt mai increzatori in rolul de parinte, dar numai unul din 20 de intervievati a avut mai mult de o saptamana libera de la job dupa ce li s-a nascut copilul, indica studiul.
Majoritatea tatilor au mai raspuns faptul ca un mediu de munca care ofera suport si intelegere faptului ca au familii si deci mai au uneori nevoie de un program flexibil conduce la stabilitatea angajatilor care tind sa fie fideli companiei si sa aprecieze faptul ca aceasta le intelege si responsabilitatile familiale pe care, onorandu-le bine, pot fi mai profesionisti la job.
Cercetatorii au fost surprinsi sa descopere faptul ca peste 60% din tatii activi profesional intervievati au luat in calcul dorinta lor de a sta acasa daca aceasta varianta ar fi financiar fezabila, chiar daca acest lucru este in detrimentul carierei lor, fata de in urma cu 5 ani cand barbatii nici nu concepeau sa stea acasa chiar si daca ar avea din ce trai lejer, cariera fiind foarte importanta. Aceasta rasturnare de rezultate indica rolul din ce in ce mai crescut pe care notiunea de tata-la-domiciliu o capata in societatea de astazi.
"Se observa faptul ca acum si tatii, nu doar mamele, au nevoie de un loc de munca care sa ii sustina cand vine vorba de a echilibra viata profesionala cu cea de familie, ca sa poata face fata la amandoua, iar aceasta nevoie a barbatilor are efecte concrete benefice atat asupra familiei cat si asupra eficientei lor la locul de munca, implicit pentru organizatii" spune intr-un comunicat de presa Brad Harrington, directorul executiv al centrului de cercetare mai sus mentionat.
Sursa: health.usnews.com