În orice pas ai fi în cariera ta, poate sunt momente în care vrei să-ți revizuiești cariera și planurile, să-ți dai seama cum te descurci la job și ce îmbunătățiri este necesar să faci pentru a progresa. Descoperă mai jos câteva metode prin care îți poți da seama cât de bine te descurci la jobul tău.
Prin evaluarea performanței
Periodic, angajatorii fac evaluarea performanței angajaților, atât pentru a evalua competențele acestora, pentru a-i ajuta să-și dea seama care sunt zonele în care este nevoie să crească, dar și pentru a ști ce angajați să promoveze sau, dacă este nevoie, să înlocuiască. Astfel, îți poți da seama și tu, ca angajat, care sunt zonele în care este nevoie să crești, în ce competențe să investești, ce poți face mai bine în fiecare zi de muncă.
Prin feedbackul pe care îl primești de la colegi și manageri
O altă formă bună de a te evalua este să primești feedback constant de la colegi și manageri. Acest lucru nu înseamnă să primești doar feedback pozitiv. De exemplu, dacă managerul tău îți spune în mod constant cum poți să crești, este un semn bun – înseamnă că are încredere în tine și își dorește să fii mai bun. Iar dacă colegii tăi îți cer constant părerea, probabil că ești o persoană de încredere și indispensabilă companiei.
Atunci când coordonezi proiecte sau echipe
Dacă ești o persoană competentă, poți dobândi în timp roluri de leadership, dar și abilități în acest sens. Când obții responsabilități mai mari în timp, atunci ai și ocazia să-i înveți pe alții, să te remarci, să arăți ceea ce știi să faci și să dobândești mai multe competențe profesionale și roluri de management. Deci, cu siguranță este un feedback foarte bun, care îți indică și că ești o persoană de bază în companie. De asemenea, este și o ocazie bună să primești feedback pentru a fi mai bun.
Când ești de încredere
Dacă ți se cere să ajuți la proiecte sau să asiști la sarcini de ultimă oră, ceilalți se pot baza pe tine pentru a duce treaba la bun sfârșit. Un angajat care vine la timp, ascultă, face ceea ce se așteaptă de la el la timp, e de încredere și arată respect este un angajat productiv și valoros.
Când ești proactiv
Unii oameni așteaptă să li se spună ce să facă, iar alții iau propria inițiativă pentru a duce lucrurile la bun sfârșit. Managerii observă membrii echipei automotivați și proactivi, așa că dacă te oferi să ajuți în sarcinile care observi că trebuie îndeplinite, dar care s-ar putea să nu fie în zona ta directă de responsabilitate, probabil că faci o treabă minunată.
Photo by CoWomen/Pexels