Daca ai inceput recent sa cauti case de vanzare, probabil ca ai observat deja termeni precum „casa la gri”, „casa la rosu” sau chiar „casa la alb”. Desi toate aceste denumiri pot parea derutante la inceput, lucrurile nu sunt atat de complicate.
O casa la rosu este acea constructie initiala, ce include doar fundatia, zidaria si structura generala. Ea nu are tamplarie, instalatii sanitare sau electrice. La polul opus se afla casele la alb, adica acele constructii complet finisate, in care te poti muta chiar si a doua zi dupa efectuarea achizitiei.
Ce presupune o casa la gri?
Varianta de mijloc dintre casele la rosu si casele la alb este reprezentata de casele la gri. Acestea pot fi un compromis foarte bun, ce iti va permite sa te ocupi de alegerea detaliilor, fara a fi nevoie sa te ingrijorezi si sa te implici in partea tehnica, de proiectare si constructie.
Iata ce include, de cele mai multe ori, o casa la gri:
- Montarea tamplariei, a acoperisului si a peretilor
Intr-o casa la gri, vor fi deja montate elementele de tamplarie. Acoperisul va fi gata in intregime, iar peretii vor fi deja ridicati si vopsiti.
- Realizarea izolatiei termice
O casa la gri va fi deja termoizolata, folosind, de cele mai multe ori, polistirenul expandat sau vata de sticla. De aceea, daca ai anumite standarde si doresti sa utilizezi vata bazaltica pentru termoizolatii sau alt material, fie poti cauta o casa care sa corespunda preferintelor tale, fie poti achizitiona o casa la rosu.
- Montarea instalatiei sanitare si electrice
Daca alegi o casa la gri, toate instalatiile vor fi deja puse la punct. Conexiunea la sistemul de alimentare va fi efectuata, tot ce iti ramane de facut fiind montarea prizelor, a obiectelor sanitare si a aparatelor electrocasnice dorite.
- Tencurirea interioara si exterioara a casei
Cumparand o casa la gri, nu va trebui sa iti faci griji pentru tencuire. Atat interiorul, cat si exteriorul va fi deja pregatit, finisat si vopsit.
Care sunt avantajele unei case la gri?
- Necesita mai putin efort si timp decat o casa la rosu
Cand achizitonezi o casa la rosu, este nevoie sa investesti foarte multe resurse pentru a o finaliza: timp, efort si sume considerabile.
In schimb, o casa la gri este semifinisata, ceea ce inseamna ca iti va lua mult mai putin timp sa o aduci la forma ei finala si sa te poti muta in aceasta. In plus, nu va fi nevoie sa te implici in fazele tehnice, avand de decis doar asupra detaliilor.
- Costurile pot fi gestionate mai usor decat in cazul caselor la rosu sau la alb
In general, o casa la gri costa cu 10% mai putin decat o casa la alb. Desi te poti gandi ca o casa la rosu va fi si mai ieftina, trebuie sa iei in considerare ca aceasta implica si mai multe cheltuieli, iar sumele necesare trebuie sa fie investite constant, pentru a finaliza constructia.
Pe de alta parte, o casa la gri va presupune costuri mai mici decat una finisata complet, iar sumele suplimentare pot fi investite gradual.
- Poti alege finisajele dorite, spre deosebire de casele la alb
Un ultim avantaj, insa nu unul de ignorat, este libertatea de a alege finisajele care se potrivesc preferintelor tale si ale familiei. Spre deosebire de casele la alb, in cazul caselor la gri poti opta pentru faianta, gresie, parchet, tapet, prize si corpuri de iluminat exact pe gustul tau.
Cu alte cuvinte, vei avea la dispozitie o panza alba, atent confectionata, pe care vei putea crea designul interior de la zero. Astfel, la final, vei obtine casa visurilor tale!
Photo by Lex Photography from Pexels