Ce faci daca afli ca ai un copil homosexual? - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce faci daca afli ca ai un copil homosexual?

Ce faci daca afli ca ai un copil homosexual - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - human-rights-3805188_1920

Cum sa ai grija de tine in acest proces

In timp ce incepi sa procesezi informatia si treci de primul soc si vezi ca ai supravietuit, statistic este posibil ca inima ta sa inceapa sa sufere profund. E foarte important ca tu sa iesi din aceasta provocare nu doar cu relatia cu copilul nedeteriorata major, dar si sanatos fizic, mental sau emotional si nu o epava, cu imagine de rusine sau de ratat.

Intai de toate, nu te invinovati.

Aproape toti parintii cred ca este vina lor ca au un copil homosexual. Daca puteai sa fii un parinte mai bun pe alte domenii, legat de orientarea sexuala chiar nu aveai ce face sau cum schimba ori influenta lucrurile. Homosexualitatea este o problema adanca si complexa a fiintei umane. Daca pui vina pe tine, nu faci decat sa complici teribil aceasta experienta si nu esti de folos nimanui, mai ales ca nu ai cum sa fii de vina.

In al doilea rand, daca esti o persoana pentru care credinta este importanta, nu renunta la credinta in Dumnezeu, nu ii intoarce spatele.

El nu te-a abandonat sau inselat, nu si-a abandonat nici copilul, pe copilul tau. Orientarea sexuala a copilului tau probabil ca nu L-a prins cu garda jos pe Dumnezeu si nu L-a impiedicat sa iti iubeasca copilul la fel. Pentru orice se intampla, Dumnezeu ofera iubire si iertare si asta trebuie sa invatam de la El. “Si ne iarta noua greselile, precum si noi iertam gresitilor nostri”… cu atat mai mult cu cat homosexualitatea nu este ceva de iertat, desi multi parinti se autoinvinovatesc sau nu isi iarta copilul.

In al treilea rand, asigura-te ca suferi in mod sanatos pentru tine.

Este in regula sa te infurii si sa plangi cat vrei. A trece printr-un proces de suferinta este ceva sanatos pentru ca, hai sa fim sinceri, niciun parinte nu isi creste copilul crezand ca acesta va veni la el intr-o buna zi sa ii marturiseasca ca este homosexual. In suferinta si durerea ta, exista o pierdere cu care trebuie sa te confrunti: ca il vei vedea pe copil la casa lui si cu proprii sai copii biologici. Fiecare parinte va trece prin propriul proces de vina, rusine, furie, pierdere si acceptare conform limitei sale.

Nu iti forta partenerul de viata sa parcurga procesul in acelasi ritm cu tine, desi e bine sa te asiguri ca isi gestioneaza emotiile intr-un mod sanatos. Daca ai prieteni de mare incredere sau un preot la care sa te confesezi, fa-o. Nu poti trece prin acesti pasi singur. Asa cum copilul are nevoie de sustinere si suport, la fel ai si tu. Este foarte important sa gasesti oamenii potriviti cu care sa vorbesti fie direct fie prin mail, telefon, social media, messenger. Cu cat le tii in tine sau sub pres, cu atat va fi mai greu pentru toata lumea.

In al patrulea rand, asigura-te ca iti evaluezi asteptarile.

Mare grija: a forta consilierea psihologica nu va functiona. Da, este in regula sa apelezi la psihologi pentru salvarea relatiei familiale parinti-copii, dar nu pentru a-l convinge pe copil sa isi schimbe orientarea sexuala. Acest lucru poate fi atat inutil cat si dureros, au dovedit studiile. Tot ce poate functiona este ca relatia copilului tau cu cineva de acelasi sex sa se deruleze avand la baza credinta, cresterea spirituala impreuna, generozitatea, compasiunea, intr-ajutorarea semenilor aflati in nevoie, pentru ca accentul relatiei lor sa nu mai cada exclusiv pe partea sexuala ci si pe ce au ei de dat ca oameni in aceasta viata a lor.

Cu cat te rogi la Dumnezeu mai mult pentru a-I incredinta Lui aceasta provocare, pentru a te indruma cum stie El mai bine sa treci prin ea, cu atat poti iesi din capcana si valtoarea trairilor devastatoare care te pot sufoca. In ceea ce il priveste pe copilul tau, probabil ca pasii lui vor fi indrumati inapoi pe calea spre Dumnezeu. Nu iti pierde speranta, nu intrerupe iubirea pentru copilul tau, nu ii intoarce spatele si ia-ti cat timp ai nevoie ca sa accepti aceasta provocare a vietii asa cum sunt si altele de intensitati mai mici sau mai mari si pe care nu ai cum sa le schimbi, oricat de mult ai vrea.

Autor: Cristina Niculescu, publisher Sfatulparintilor.ro

Imagine de Sharon McCutcheon de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 16/06/2021