Ce faci daca afli ca ai un copil homosexual? - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce faci daca afli ca ai un copil homosexual?

Ce faci daca afli ca ai un copil homosexual - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - human-rights-3805188_1920

Urmatoarele randuri se adreseaza oricarui parinte care fie este preocupat, ingrijorat ca ar putea trai acest scenariu, fie este curios, fie este deja parintele unui copil homosexual si nu mai are ce sa faca cu privire la acest lucru.

– Nimic nu este mai nesanatos pentru tine si copil decat sa negi si sa eviti realitatea.

– Oricat de greu iti este sa discuti subiectul cu copilul tau, trebuie sa o faci.

Decat sa taci, mai bine spune orice. Copilului nu ii pasa atat de mult daca intelegi 100% ceea ce traieste, cat are nevoie disperata sa il reasiguri ca il iubesti cu adevarat neconditionat. Acest lucru poate fi extrem de dificil la inceput, mai ales pentru parintii cu vederi nu foarte liberale. Dar nu uita, Dumnezeu ne cheama sa iubim chiar daca nu il intelegem pe celalalt, iar copilul tau este si ramane copilul tau si a-ti reafirma iubirea fata de el nu inseamna ca afirmi sustinerea si acceptul pentru felul in care alege sa isi traiasca viata iar asta se refera la orice aspect al ei, nu neaparat la orientarea lui sexuala.

– Copilul tau este mai ingrozit decat tine cu privire la aceste conversatii si la evolutia relatiei sale cu tine.

Sunt doua lucruri care ti se cer ca parinte: sa iti iubesti copilul si sa fii acolo pentru el daca are nevoie de tine. Singurele ingrediente pe care le ai la dispozitie sunt intelepciunea ta, gratia ta si iubirea. El oricum este pregatit de ce e mai rau: ca il vei da afara din casa sau ca vei inceta sa il mai iubesti.

– Trebuie sa mai stii ca multi adolescenti homosexuali au deja o imagine clara asupra orientarii lor sexuale la momentul la care decid sa vorbeasca cu parintii.

Pentru ei, este o realitate a vietii lor sa fie atrasi de persoanele de acelasi sex si daca exista si reciprocitate, nu au o problema cu ei insisi. Aproape toti se asteapta la o reactie mai putin violenta din partea parintelui cand are loc prima conversatie, neluand in seama ca, in timp ce pentru ei subiectul nu e nou, pentru parinte este stire de ultima ora in viata sa si e complet nepregatit cum sa ii faca fata.

– Spune-i copilului ca ai nevoie de timp ca sa procesezi informatia si sa digeri realitatea.

Fii onest, dar incearca sa ai o abordare pozitiva. Copilul este extrem de vulnerabil in asemenea momente. In el se duc lupte uriase si este rupt in doua, intre lumea lui si lumea din care faci tu parte, familia lui, trecutul lui. Nu obtii nimic daca recurgi la intrebari, daca ii tii lectii si predici sau daca il acuzi de tot ce e mai rau.

– Castiga timp fara sa spui cuvinte pe care le vei regreta si pe care nu le poti lua inapoi si incepe sa te documentezi despre homosexualitate.

Sfatuieste-te cu partenerul tau de viata cum simtiti ca veti gestiona aceasta situatie a familiei sau vorbeste cu un prieten apropiat daca esti un parinte singur. La acest moment, iti prinde bine sa incepi sa te conectezi la oameni de incredere cu care sa impartasesti ganduri si trairi si sa pui intrebarile care iti macina fiinta.

– Cand incepi sa vorbesti cu copilul la un nivel mai profund, poti pune intrebari, dar asteapta-te ca vei primi si raspunsuri pentru care nu esti pregatit.

Trebuie sa fii deschis la minte si sa intelegi ca ceea ce ti se raspunde este in concordanta cu setul mental al copilului si cu perspectiva sa asupra vietii care, desi este copilul tau, sange din sangele tau, poate fi total diferita de a ta.

Poti citi si articolul: Strainul pe care l-ai nascut.

– Daca copilul ar putea alege sa nu fie homosexual, ar face-o.

Sunt sanse foarte mari ca deja a incercat acest lucru fara sorti de izbanda. Nu vei obtine nimic fortandu-l doar ca spui tu. Aceasta este inceputul unei aventuri greu de digerat, foarte lungi. El are nevoie de compasiunea ta, de intelegerea ta umana, sufleteasca nu neaparat rationala, nu de cat de gresit este si ce persoana odioasa este care te face de rusine in lume (chiar daca ceea ce simti este rusinea).

– Daca simti ca vrei sa scoti din tine cuvinte dure din cauza durerii sau furiei, mai bine spune-le partenerului de viata, unui prieten, preotului sau scrie-le in jurnal, nu le spune copilului.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 16/06/2021