Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă atât adulții, cât și copiii în ziua de astăzi este timpul insuficient pentru rezolvarea tuturor sarcinilor unei zile. În timp ce unii adoptă zicala „Nu lăsa pe mâine ce poți face azi”, alții se lasă pradă unui comportament mai puțin responsabil conform căruia poți evita să faci o treabă până când nu mai este nevoie sau cu ajutorul norocului se rezolvă de la sine.
Pe lângă acestea, există un alt comportament destul de nociv, și anume procrastinarea sau amânarea acțiunii până într-un moment în care ne simțim în stare sau pur și simplu lucrul respectiv nu mai suportă întârziere. Această problemă comportamentală se datorează mai multor factori care în zilele moderne se adună și afectează atât persoane adulte, cât și copii.
Cuvântul procrastinare este de etimologie latină, însemnând a lăsa pe mâine, a începe de mâine, așadar, este o problemă apărută nu doar la omul modern, ci încă din cele mai străvechi vremuri. Doar că în ziua de azi, cauzele și soluțiile sale sunt altele.
Ce este și ce nu este procrastinarea și există posibilitatea îndreptării acestui comportament? Un răspuns simplu este că da, sunt mai multe soluții la care oamenii pot apela, astfel încât să nu se simtă copleșiți și să învețe sau să reînvețe să își gestioneze timpul în mod inteligent.
1. Procrastinarea – Definiție
Cea mai simpla definiție a procrastinării este amânarea momentului în care realizezi o sarcină, o activitate, o îndatorire, până la limita maximă a întârzierii. Cuvântul provine din latină unde „pro” (înainte) și „crastinus” (de mâine) se unesc și formează „procrastinatus”.
Cu toate că, la prima vedere, amânarea unor sarcini nu pare periculoasă, cu timpul obișnuința poate duce la întârzieri repetate nu doar la treburile pe care le ai de făcut acasă, ci și la serviciu, rezultând într-un comportament repetitiv care se poate croniciza, devenind o afecțiune cu consecințe asupra întregii vieți ale unei persoane.
1.1. Ce înseamnă procrastinare?
Cu toate că a fost definită, ce este totuși procrastinarea pentru majoritatea oamenilor? Este un comportament care poate apărea atât la adulți, cât și la copii, la aceștia din urmă fiind cu atât mai nociv cu cât vârsta este mai mică, primii ani de viață fiind și cei în care ei învață să devină responsabili și să realizeze diverse sarcini în funcție de capacitățile lor psihice și fizice.
Procrastinarea a devenit, din păcate, o problemă a lumii moderne unde mai mulți factori se combină și duc nu doar la amânarea unor sarcini mai mult sau mai puțin importante, ci chiar la lipsa asumării responsabilității sau aglomerarea mai multor îndatoriri care pot duce la epuizare psihică. Există, însă, și soluții care pot duce, în primă fază, la înțelegere și în a doua parte, la rezolvarea acesteia.
Poate fi evitată procrastinarea? Depinde de mai mulți factori, printre care cât de bine înțelegi că lucrurile făcute la timpul lor te vor ajuta mai târziu, precum și starea de bine și de liniște pe care ți-o oferă gândul că ți-ai terminat treaba pentru ziua respectivă. În acest sens, însă, este bine să ții cont și de faptul că nu este bine să te aglomerezi într-atât încât să ajungi la epuizare și oboseală fizică și psihică.
Pentru a înțelege și mai bine ce este procrastinarea, la fel de bine te poate ajuta să înțelegi ce nu este ea, pentru a o recunoaște.
1.2. Ce NU este procrastinarea
Cu siguranță ai tot auzit vorbindu-se despre echilibru și o măsură pentru tot și pentru toate, ceea ce în teorie sună foarte bine. În practică însă, fiecare om este diferit, iar aceste limite sunt și ele la fel.
Așadar, dacă procrastinarea este amânarea începerii unei activități, ce nu este ea?
Procrastinarea nu este:
- amânarea cu doar câteva minute a unei sarcini sau, mai bine zis, nepericlitarea termenului-limită până la care trebuie să termini treaba respectivă;
- pauzele nu înseamnă nici ele procrastinare, atât timp cât sunt planificate sau ești conștient că acestea nu trebuie să dureze mai mult decât este necesar;
- lene sau relaxare, în acestea două persoanele fiind conștiente de faptul ca nu vor să facă ceva, respectiv se bucură de timpul liber pe care îl au.
Pentru că acest comportament este întâlnit atât la adulți, cât și la copii, este bine să ținem cont că în ultima situație nu există o conștientizare a acestei amânări, cel puțin în primii ani de viață, atunci când părinții au tendința de a face diverse lucruri în locul celor mici.
Procrastinarea poate avea diverse cauze, de aceea este bine să nu generalizam, mai ales că ea este adesea confundată cu lenea. Această ignorare a sarcinilor poate apărea și ca urmare a unei lipse de motivație sau chiar a nefericirii și a neîmplinirii. Mai mult, ea poate ține atât de viața profesională, cât și de cea personală.
2. Procrastinarea – cauze și tipuri
Procrastinarea este adesea întâlnită și în psihologie, multe persoane cerând ajutor în momentul în care se simt copleșite de toate îndatoririle pe care le-au acumulat și din care simt că nu mai au scăpare sau pentru care nu mai găsesc o rezolvare.
Procrastinarea are mai multe cauze, printre care cel mai des întâlnite sunt suprasolicitarea psihică, precum și aglomerarea sarcinilor cărora o persoană nu le mai poate face față și care duce de multe ori la apariția sindromului de burnout sau oboseală emoțională.
Există și două tipuri de procrastinare, astfel încât atunci când te confrunți cu acest comportament sau chiar tulburare, te poate ajuta fie să înțelegi ce ți se întâmplă și să iei măsuri, fie să apelezi la ajutor, astfel încât să îți fie mai ușor să treci peste ea.
Citeste continaurea aici.
Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!
Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape
foto: Depositphotos.com
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua