Emotiile si sanatatea. Cum sa intelegi simptomele medicale inexplicabile - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Emotiile si sanatatea. Cum sa intelegi simptomele medicale inexplicabile

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Emotiile si sanatatea. Cum sa intelegi simptomele medicale inexplicabile
Emotiile si sanatatea

Simptomele fizice complexe si sindromurile precum colonul iritabil, migrenele, fibromialgia sunt foarte comune in zilele noastre. Stresul, dificultatile emotionale conduc la suferinte fizice. Emotiile pot accentua si chiar agrava simptomele fizice. Unele dintre ele sunt chiar greu de diagnosticat. Medicina moderna incearca sa inteleaga si sa integreze elementele emotionale, frustrarile in rezolvarea problemelor de sanatate.

 Foarte multe simptome si sindroame nu isi gasesc “radacina”. Diagnosticele descriu doar simptomele, dar nu exista explicatie de ce se petrece ce se petrece. Nu se stie care este cauza. Este ca si cum ai trata febra cu aspirina, desi febra este cauzata de o bacterie si ai avea nevoie de antibiotic. Desi febra va disparea, ea va reveni pana cand va fi inlaturata adevarata cauza.

Terapia

Inainte de a trata efectul, trebuie cautata adevarata cauza a problemei. Ea trebuie inlaturata. In acest articol va fi explorata legatura dintre emotii si corpul fizic. Cum pot fi intelese emotiile care genereaza probleme medicale in corpul fizic. De aceea este nevoie de un psihoterapeut competent care are pregatirea necesara sa descopere ce anume genereaza simptomele in plan fizic.

Citeste si: 5 emotii care ne provoaca boli fizice

Anxietatea

Fiecare structura fizica din corpul uman este legata de centri emotinali din creier prin ramurile somatice si autonome ale sistemului nervos. Evenimentele care se petrec in viata noastra, chiar daca nu par foarte stresante, pot solicita in creier un raspuns anxios, astfel incat organismul sa reactioneze la stimulii exterior. Anxietatea poate fi constienta (legata de ganduri sau asteptari) sau inconstienta (legata de sentimente, reactii care se petrec in subconstient). Corpul reactioneaza imediat si genereaza diverse simptome in plan fizic. Enumeram numai cateva dintre ele.

1.      Tensiune in muschii scheletici

Fiecare muschi scheletic poate fi incordat voluntar. Insa, la fel de bine, anxietatea poate aduce tensiune in muschi, contribuind la anchilozare si durere din cauza incordarii. Fibromialgia si alte dureri cronice pot fi legate de tensiunea cauzata de anxietate. De asemenea, din cauza anxietatii mai pot aparea simptome precum frisoanele, senzatia de frig, senzatia de piele de gaina.

 

2.      Tensiune in muschii netezi

Muschii netezi asezati de-a lungul intestinelor, venelor, arterelor, capilarelor, bronhiilor si sistemului urogenital pot fi activati, de asemenea, de un raspuns anxios la stress. Acest lucru poate genera simptome la nivel gastrointestinal precum: diareeea, greturile, constipatia, refluxul gastric. Tensiunea si inflamatia venelor, arterelor, capilarelor pot genera migrene, dureri de cap si hipertensiune arteriala. De asemenea, astmul poate fi considerat un spasm al plamanilor cauzat de stres. Si nu in ultimul rand, nevoia urgenta de a defeca sau urina poate fi un raspuns la anxietate in sistemul urogenital.

3.      Creier

Anxietatea severa poate genera modificari ale fluxului sangvin, de oxigen si neurohormoni in diverse centre ale creierului. Acest lucru poate conduce la intreruperi in fluxul gandurii si al celor cinci simturi. Astfel, poti avea probleme de concentrare, ameteala, lesin, vedere blurata, halucinatii. Pentru astfel de conditii medicale se ajunge la neurologie, insa daca nu se descopera o cauza de natura fizica, de cele mai multe ori anxietatea este problema.

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 30/03/2022