Cum sa iesi din starea dureroasa de victima - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa iesi din starea dureroasa de victima

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Cum sa iesi din starea dureroasa de victima
Cum sa iesi din starea de victima - sfatulparinitlor.ro - piqsels.com-id-snkfx

In timp, devine din ce in ce mai usor sa fii invaluit intr-o mentalitate de victima. S-ar putea sa te simti nedreptatit si, pe buna dreptate, dar ramanerea intr-o mentalitate de victima, face mult mai mult rau decat bine. Este posibil sa ai de-a face cu probleme de relatie, in care partenerul tau nu iti onoreaza nevoile. Sau s-ar putea sa ai o slujba dificila in care seful tau iti reproseaza lucruri in mod constant si iti subevaluează munca. In alte cazuri, este posibil sa fi indurat situatii extrem de traumatizante, facandu-te sa simti ca lumea este impotriva ta.

„De ce eu?”

S-ar putea sa te trezesti ca intrebi, zi de zi. Si desi ai tot dreptul sa te simti ca si cum ai fost nedreptatit, a lua pozitia de victima nu iti va permite niciodata sa te salvezi. Cand cedezi si spui: „Ce rost are?” iti dai puterea celor care te victimizeaza.

In spatele fiecarei mentalitati de victima se afla un copil interior infricosat, care este ingrozit sa fie ranit din nou. In loc sa adopte o alta pozitie, copilul tau interior se retrage si se ascunde departe de lume.

Trecutul nostru ne poate defini adesea – dar nu trebuie. Cand erai ranit sau traumatizat atunci in copilareie, probabil te-ai vazut ca o victima, pentru ca in acel moment chiar erai. Si aceasta mentalitate isi are originea in aceste momente. Deoarece copiii sunt mici, cu creiere in curs de dezvoltare, traumatismele timpurii ii pot face sa se simta defecti sau gresiti. S-ar putea sa te vezi in continuare asa, dar adevarul este ca nu trebuie.

Citeste si: Ce vrei pentru copilul tau: sa fie victima sau invingator?

Te poți elibera.

Incearca acest exercitiu pentru a-ti elibera copilul interior suferind si pentru a-ti lua viata inapoi.

Mergi intr-un loc linistit, fara distrageri. Aseaza-te confortabil, incetineste-ti respiratia si inchide ochii. Ia-ti cateva momente pentru a iti curata mintea. Acum imagineaza-ti sinele tau superior si matur. Imagineaza-ti aceasta versiune a ta, imaginandu-ti cel mai intelept si mai matur aspect al tau. Poate fi o batrana/batran sau o femeie/barbat inteleapta/intelept. Acum imagineaza-ti copilul victimizat interior. Vezi-l inchis intr-o inchisoare, tremurand de frica. Permiteti femeii/barbatului inteleapte/intelept sa mearga pana la temnita. Imagineaza-ti ca esti femeia/barbatul inteleapta/intelept.

In interiorul buzunarului se afla cheia inchisorii. Imagineaza-te ca ii spui copilului mic ca totul este in regula. Esti ferit de rau si nu mai esti o victima. „Totul este in regula acum”, ii spui copilului. „Sunt aici si tu esti in siguranta”.

Nu rata nici: Copilul tau are atitudine de victima? 4 sfaturi sa-l ajuti

Acum, imagineaza-te ca pe un copil, captiv si infricosat.

Imagineaza-ti ca toate fricile sunt indepartate si lasa loc alinarii. Esti mantuit. Acum esti liber.

Lumea este plina de posibilitati si nu mai trebuie sa fii o victima a nimanui. Simte adevaratul sentiment de usurare si bucurie. Simte caldura ca te spala si priveste-ti sinele superior cum te elibereaza din temnita cu cheia.

Priveste-te cum pleci din inchisoarea ta si transforma-te incet in persoana inteleapta.

foto

Data articol: 28/10/2021